ZdG: Primul judecător reținut în flagrant cu mită, achitat de Curtea Supremă de Justiție (Revista presei)

  • 07 Iulie 2017 09:36
ZdG: Primul judecător reținut în flagrant cu mită, achitat de Curtea Supremă de Justiție (Revista presei) Sursa: Cuvintul.MD

Revista presei din 7 iulie 2017

În ziarul Timpul, jurnalistul Pavel Păduraru are „O  întrebare pentru Jizdan și Harunjen: de ce Șevciuk e liber? … La sfârșitul lui iunie ne-am convins că nu doar PSRM se bucură de imunitate în fața instituțiilor de drept. După ce fostul lider al autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Șevciuk, a fugit din Tiraspol la Chișinău, înțelegem că de aceeași protecție beneficiază și separatiștii din stânga Nistrului. Iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, fiindcă trezește serioase dubii în privința integrității guvernării noastre care, din câte se observă sau se știe, dirijează inclusiv cu Procuratura Generală, Ministerul de Interne și Centrul Național Anticorupție… În fond, nu este nevoie de nicio investigație pentru a demonstra culpa lui Șevciuk, deoarece numai funcția pe care el a deținut-o, precum și atitudinea pe care a avut-o față de integritatea R. Moldova, este cea mai sigură probă în acest sens. Iată de ce poziția Chișinăului în cazul cu pricina trezește mari suspiciuni, care ne trimit la întrebarea dacă între persoanele influente de pe cele două maluri ale Nistrului nu există unele înțelegeri obscure. Autorul amintește cu această ocazie, și de sprijinul pe care fostul lider de la Tiraspol l-a acordat lui Igor Dodon în campania prezidențială. Alte explicații ale bunăvoinței oficialilor noștri în raport cu un criminal nu există”, scrie Timpul.

Ziarul Național se întreabă dacă Parlamentul îl PROTEJEAZĂ pe Șevciuk, după ce deputații au refuzat audierea directorului SIS cu privire la dosarele pe numele fostului lider separatist. Anterior, Procuratura Generală a anunțat că nu are niciun dosar penal deschis pe numele lui Șevciuk.

Locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coşniţa şi Doroţcaia din raionul Dubăsari fierb de câteva zile, aflând vestea că fostul lider secesionist, Evgheni Şevciuk, s-a „refugiat”, la 28 iunie, la Chişinău, după ce aşa-numitul parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, acuzându-l de acte de corupţie şi abuz de putere, scrie Jurnal de Chișinău. Jurnalista Svetlana Corobceanu amintește că începând cu 2013, acesta a interzis definitiv accesul a peste 5.500 de oameni la unica lor sursă de venit, pământurile de dincolo de drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol. După instalarea sa în funcţie, le-a îngreunat şi mai mult circulaţia cetăţenilor RM de pe un mal pe altul,  iar chiria pentru şcolile cu predare în limba română din Transnistria a atins cote exorbitante. Oamenii se întreabă cum să procedeze în situaţia în care au rămas fără locuri de muncă, li s-a interzis accesul la pământul lor, mai nou, li s-a redus suprafaţa păşunilor şi li s-a interzis să-şi pască vitele după drumul Tiraspol-Râbniţa. Chiar dacă majoritatea terenurilor sunt pârloagă, autorităţile separatiste au instalat posturi militare neconstituţionale, care au grijă ca localnicii să nu încalce aceste interdicţii. Poliţia şi procurorii i-au liniştit pe parcursul anilor că au deschis dosare pe numele „factorilor de decizie de la Tiraspol” ca, în cele din urmă, să afle de la televizor că „factorul de decizie” a trecut nestingherit pe lângă posturile de poliţie, iar MAI şi PG au făcut declaraţii că pe numele acestuia nu e deschis niciun dosar penal”, citim în Jurnal de Chișinău.

Primul judecător reținut în flagrant cu mită și condamnat în timpul reformei, achitat de Curtea Supremă de Justiție – titrează Ziarul de Gardă. Gheorghe Popa a fost achitat pe motiv că acțiunile sale nu întrunesc elementele infracțiunii și că organele de drept au pus la cale o provocare la adresa acestuia (Ediția print).

Portalul Agora.md o citează pe judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole, care susține că există o acțiune concertată a mai multor instituții ale statului pentru a o scoate din sistemul judecătoresc. Cazul ei creează un precedent foarte grav în care nici un judecător nu are garanția că poate rămâne în funcție, subliniază publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,1 m/s
Mie
17 °C
Joi
20 °C
Vin
22 °C
Sâm
22 °C

Curs oficial BNM 17 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5658 0.1718
USD 16.7008 0.0156
RON 4.2024 0.0390
UAH 0.6377 0.0017
RUB 0.2683 0.0004
Arhivă Radio Chișinău