ZdG/Primari din R.Moldova: Statul și-a cam profanat imaginea în relația cu UE, nu și autoritățile publice locale (Revista presei)
-
09 Mai 2021 12:56
Revista presei - 9 mai.
Fără alai și megafoane, președinta Maia Sandu a depus „în liniște” flori la Complexul Eternitatea în memoria celor care au adus pacea pe continentul european, titrează ZIARUL NAȚIONAL. Publicația observă că, de cealaltă parte, socialiștii în frunte cu Igor Dodon au organizat un marș de 9 mai.
ZIARUL NAȚIONAL se întreabă dacă primarul Ceban ascultă de ordinele date de Dodon, în contextul în care cimitirele au fost deschise de Paștele Blajinilor. Decizia a venit după ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că autoritățile municipiului Chișinău ar trebui să-și revizuiască decizia privind închiderea cimitirelor de Paștele Blajinilor și totodată să ridice toate restricțiile de 9 mai, când socialiștii au organizat marșul victoriei.
În contextul marcării Zilei Europei, primarii din mai multe localități au vorbit despre relația dintre Uniunea Europeană și R. Moldova. ZIARUL DE GARDĂ scrie că doar satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă a beneficiat de circa 1,3 milioane de euro, bani nerambursabili din partea UE”. „Statul R. Moldova și-a cam profanat imaginea în relația cu UE, nu și autoritățile publice locale. Evident că lucrurile s-ar fi produs mult mai rapid la capitolul creșterii bunăstării sociale dacă guvernele R. Moldova ar fi mult mai serioase și ar implementa buche cu buche Acordul de asociere. Sunt foarte multe duble standarde aplicate de administrația centrală a țării și acest lucru a fost înțeles de către instituțiile europene. Chemarea noastră este ca în relația UE cu R. Moldova să se pună accent pe cooperarea cu autoritățile locale, pentru că astfel beneficiile vor fi resimțite mult mai rapid de către cetățeni”, spune primarul acestei localități.
GAZETA DE CHIȘINĂU remarcă „atmosfera indolentă înainte de alegerile parlamentare anticipate. Pe eșichierul de dreapta, PAS, deși se declară deschis spre colaborare, consideră prematur să formeze un bloc electoral. Reprezentanții Platformei DA respectă voința foștilor lor parteneri de coaliție și merg pe calea lor. Pe eșichierul de stânga, la apelul agitat al lui Dodon de a face o coaliție largă, a răspuns anemic doar Voronin. Congresul Civic, în frunte cu Mark Tkaciuk, merge doar cu alegătorii săi, iar Renato Usatîi și-a înjghebat el însuși un bloc electoral. În opinia comentatorului Nicolae Negru, PSRM se ține pe picioare, dar este într-un declin determinat de înfrângerea rușinoasă a lui Igor Dodon în fața Maiei Sandu în alegerile prezidențiale. „Acest declin determină anumite mișcări agitate. Se agită PSRM, se agită Dodon, de aici și această propunere către Voronin de a forma un bloc electoral.” După estimările lui Nicolae Negru, Usatîi este capabil să înregistreze din nou un scor bun în alegerile parlamentare.
A acoperit sau nu Soltîs ambrazura? – un articol semnat de Gheorghe Mârzenco publicat de GAZETA DE CHIȘINĂU. De fapt, pe Ion îl chema IVAN, care nu vorbea limba română. A fost un tânăr dintr-o familie ucraineană din stânga Nistrului, care, după moartea sa în război, a devenit erou dintr-un moft al politrucilor. Fiecare moldovean născut și crescut în URSS a auzit acest nume. Trei sferturi de secol, numele eroului Ion (Ivan) Soltîs l-au purtat și îl mai poartă diverse colective, școli, străzi, muzee, monumente etc. Chiar și astăzi, la Chișinău, pe bulevardul Gr. Vieru se mai află un monument al comsomoliștilor (!?), în compoziția căruia ostașul Ivan Soltîs cu cască și cu arma în mâini pare a fi figura principală… De fapt, poveștile, legendele sovietice de război cu eroi inventați, dar care au monumente fastuoase, constituie până în prezent unul dintre elementele-cheie ale propagandei hibride a Rusiei împotriva României și Republicii Moldova…