ZdG | Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO (Revista presei)

  • 22 Septembrie 2021 09:30
ZdG | Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO  (Revista presei)

Revista presei - 22 septembrie 2021.

Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO – titrează Ziarul de Gardă. 11 persoane candidează pentru ocuparea locului vacant de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Doar patru dintre pretendenți sunt actuali sau foști judecători. ZdG a analizat activitatea celor 11 candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Numele unora au figurat sau figurează în dosare penale sau în dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Jumătate de milion de euro, bani confiscați de la Luca Filat, se întorc în Moldova, scrie portalul Anticorupție. Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii au semnat, marți, un Memorandum cu privire la returnarea fondurilor ilicite, confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, prin ordinul instanțelor britanice. Publicația amintește de viața de lux de la Londra a fiului fostului premier. În 2019, autoritățile britanice au confiscat suma de 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC deschise pe numele lui Luca Filat. În mai 2021, autoritățile britanice au dezvăluit că Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala, un sistem informal de transfer bancar folosit în special în Orientul Mijlociu. Luca Filat a încercat să justifice aceste sume cum că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, ar fi fost cadouri de la prieteni. Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a constat că aceste sume sunt conectate cumva la companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat. Vlad Filat a spus într-un interviu pentru Pro TV Chișinău că acești bani nu au legătură cu el și cu Republica Moldova. Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, pentru a studia. În schimb, Filat jr. s-a făcut remarcat prin petreceri extravagante și bunuri de lux, precum un autoturism Bentley de circa 200.000 de lire sterline. Fiul lui Vlad Filat trăia la Londra o viață de lux, plătind 400.000 de lire sterline pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și a cheltuit 50.000 de lire sterline pentru un colier, scrie Anticorupție.

Jurnal de Chișinău publică o INVESTIGAȚIE despre o „Schemă cu un teren de 15 milioane de euro oferit „în arendă” de Guvernul Filip”. Un lot de pământ, împărțit în trei terenuri, care s-a aflat ani de zile în gestiunea întreprinderii de stat „Mileștii Mici”, a ajuns să fie dat în arendă unor agenți economici care s-au angajat să investească în așa-zise ”complexe agro-idustriale sau turistice”. Investitorii s-au ales cu cele trei terenuri, amplasate avantajos lângă strada Grenoble din capitală, pe 27 februarie 2019, la trei zile de la alegerile parlamentare din acel an, printr-o hotărâre a Guvernului Filip. Lotul respectiv ar valora cel puțin 15 milioane de euro, iar scopul adevărat al afaceriștilor ar fi construcția caselor de locuit, chiar dacă, ani la rând, pământul a fost folosit pentru cultivarea viței-de-vie. În ultimii doi ani arendașii nu au investit în agricultură, ci au îngrădit terenul și l-au nivelat. Investigația Jurnal TV a scos la iveală conexiuni cu baroni din industria petrolieră sau chiar cu fugarul Vladimir Plahotniuc.

Rusia încearcă să își recâștige influența în fostul său imperiu est-european prin răspândirea de fake news, trafic de influență și mijloace de influențare a adversarului, crede jurnalistul Financial Times John Lloyd. Fostul corespondent la Moscova a stat de vorbă cu Veridica despre modul în care Moscova încearcă să își atingă obiectivele de politică externă prin intermediul propagandei.   „Este clar că pentru Rusia e mai importantă dezinformarea decât e pentru UE să o combată. Poate pentru că UE consideră că nu contează așa de mult, că oamenii nu vor crede. Sau dacă cred, vor crede în mica măsură. De fapt, mulți cred narațiunile și asta nu neapărat pentru că ar fi pro-Rusia, ci pentru că narațiunile sunt destul de convingător concepute. Unele dintre poveștile pe care le spun sunt destul de convingătoare”, explică expertul, într-un interviu pentru portalul Veridica.ro.

Bolnavii de Covid19 au „mâncat” mai mulți bani pentru tratament decât au prevăzut responsabilii din medicină, iar CNAM dă de înțeles că nu mai are bani pentru ei, titrează SanatateINFO. Spitalele din Moldova au cheltuit mai mulți bani pentru pacienții internați cu Covid-19 decât a planificat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) să cheltuie pentru ei, informează publicația. În plus, spitalele au tratat mai mulți pacienți decât a fost stabilit în contractele cu finanțatorul public. Autoritățile centrale din sănătate spun că din acest motiv s-ar fi format datorii față de spitale și că acum urmează să găsească o soluție pentru a le acoperi. La rândul său, CNAM afirmă că și-a onorat toate obligațiile contractuale față de spitale, iar problema datoriilor a apărut după ce în primăvară a fost mărit tariful pentru un caz de Covid-19 tratat.  „Tratamentul unui caz de Covid poate ajunge la 70 și 100 de mii de lei, pe când costul din contract pentru un caz este mult mai mic”, a explicat ministra Sănătății Ala Nemerenco. În același context, ministra a lăsat să se înțeleagă că datoriile s-ar fi acumulat în unele spitale din cauza managementului deficitar. Sănătate INFO a intervievat mai mulți directori de spitale, întrebându-i cu cât le este dator CNAM-ul. Spre exemplu, la Spitalul Republican din Bălți au fost cu aproape 600 de pacienți mai mulți decât scrie în contract, spune directorul Serghei Rotari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău