ZDG | „Poșta Moldovei” continuă să impună condiții arbitrare de distribuire a publicațiilor periodice (Revista presei)

  • 13 Septembrie 2018 09:54
ZDG | „Poșta Moldovei” continuă să impună condiții arbitrare de distribuire a publicațiilor periodice (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică un apel al Asociației Presei Independente care semnalează cu îngrijorare că „Poșta Moldovei” continuă să impună condiții arbitrare de distribuire a publicațiilor periodice.

Astfel, contractul propus redacțiilor naționale prevede că publicațiile trebuie să-i acorde distribuitorului poștal spațiu pe prima pagină pentru amplasarea publicității întreprinderii. Dacă acest spațiu n-a fost utilizat ar urma să poată fi recuperat în edițiile următoarele ale revistei sau ziarului, iar aceste servicii ar urma să fie prestate de către redacții gratuit. Totodată, „Poșta Moldovei” își rezervă dreptul să modifice adaosul comercial pentru vânzarea cu amănuntul a publicațiilor periodice, cu toate că acest adaos și așa este foarte mare, de 36% din prețul de vânzare, mai semnalează API, care solicită autorităților în mod repetat să intervină pentru a obliga „Poșta Moldovei” să nu facă abuz de poziția sa dominantă pe piață. 

„Cum era să devin terorist”, își intitulează Vitalie Călugăreanu editorialul pentru publicația electronică Media Azi. Jurnalistul se întreabă în articol dacă breasla pe care o reprezintă își dă seama de puterea pe care o deține, dacă jurnaliștii sunt conștienți că, folosită incorect, această forță poate distruge, poate realmente ucide.

Răspândirea minciunilor prin media este o formă de terorism. Clonarea profilurilor de Facebook a persoanelor publice pentru a acredita o minciună, invazia trolilor cu scopul intoxicării opiniei publice, acțiunile concertate ale unor pretinse portaluri de „știri” – sunt forme de terorism. Cu acești teroriști, în Moldova, nu luptă nimeni”, notează autorul.

Vitalie Călugăreanu face apel la responsabilitate în rândul jurnaliștilor, menționând că  el însuși era foarte aproape de a face o eroare și de a distruge viața a 4 familii, dacă ar fi publicat o investigație fără a verifica un mic detaliu.

”Acum mă gândesc la voi, cei care zi de zi răspândiți impurități mediatice. Voi cum dormiți noaptea? Noi, dacă am fi publicat atunci, am fi avut o „circumstanță atenuantă” – am fi greșit din neatenție. Voi, însă, practicați terorismul conștient. Pentru bani. Voi nu distrugeți doar patru familii. Voi distrugeți încă o generație”, notează autorul.

Alexandru Vakulovski revine în editorialul său de pe portalul Deschide.md la subiectul legat de accidentul lui Igor Dodon. Potrivit lui, Igor Dodon ar fi putut să nu apară în public vreo săptămână-două, că oricum nimeni nu i-ar fi simțit lipsa. ”Dar din orice întâmplare el vrea să scoată vreun folos, așa că a bifat acum și apariția în public cu nasul julit. „Săracului” președinte îi place această postură”, observă autorul. El opinează că în acest fel, ”nici socialiștii nu s-au jenat să creeze scenarii de copii care n-au avut jucării: astfel că ei o țin una și bună, accidentul ar fi de fapt un atentat.

Desigur că e ridicol, Dodon nu deranjează pe nimeni, e în buzunarul de la pantalonii lui Putin și în buzunarul hainei lui Plahotniuc. De ce să omori păpușica, când poți s-o manipulezi cum vrei?”, se întreabă cu ironie editorialistul de la Deschide.

Bașkanul Regiunii Autonome Găgăuzia, Irina Vlah, candidează pentru încă un mandat în fruntea Gagauz Yeri și are toate șansele să repete scenariul câștigător de la alegerile din primăvara anului 2015, notează Sebastian Rusu, într-un articol preluat de Adevărul.md de pe portalul Jurnalistii.ro.

Pe lângă sprijinul președintelui R.Moldova, Igor Dodon și al coloanei a cincea a putinismului de la Chișinău, Vlah mai are un sprijin de nădejde în campania electorală din primăvară în ”oamenii guvernării lui Plahotniuc”, care prin acțiunile lor au dus statul moldovean în pragul disoluției”, punctează autorul. 

El subliniază că Irina Vlah a acționat constant împotriva statului moldovean pe durata acestui mandat din postura de guvernator, ”sub imboldul Kremlinului și al Ankarei”. ”Decidenții politici trecători de pe eșichierul politicii de la Chișinău s-au dovedit incapabili să rezolve problema găgăuză, prin promovarea unor politicieni fideli statului moldovean și nu intereselor obscure de pe axa ruso-turcă”, conchide autorul.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău