ZdG/Petru Grozavu | E panică la Moscova, iar supărările „de la Curtea Imperială a lui Putin” deconspiră implicarea Kremlinului în alegerile din R. Moldova și intențiile Moscovei de a frauda votul (Revista presei)
-
23 Octombrie 2020 09:43
Revista presei - 23 octombrie 2020.
Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie sunt principalul subiect abordat de presa națională, iar mizele alegerilor sunt analizate pe larg.
Alegeri sau revoluție, se întreabă Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. El scrie că e panică la Moscova, iar supărările „de la Curtea Imperială a lui Putin” deconspiră implicarea Kremlinului în alegerile din R. Moldova și intențiile Moscovei de a frauda votul.
Autorul crede că Putin este conștient de faptul că Dodon nu s-a remarcat prin nimic și că „Kremlinul nu are acum altă soluție decât să forțeze nota și să valorifice orice șansă de manipulare a situației electorale, pentru a-l păstra (?!), pentru încă un mandat, pe Dodon președinte. Lăsat pe seama lui, Dodon nu are nicio șansă în aceste alegeri, oricât de bine l-ar da sondajele”, conchide autorul.
Cotidianul.md scrie că președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat susținerea deschisă pentru Igor Dodon, în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Putin susține că Moscova urmărește „cu atenție” ce se întâmplă în jurul Moldovei și că economia Chișinăului e dependentă de Moscova. Jurnaliștii de la cotidianul combat aceste declarațiile lui Putin privind exporturile Republicii Moldova și spun că acestea total manipulatorii, în condițiile în care peste 65% din exporturi merg în UE, iar în Rusia ajung sub 8%.
Potrivit jurnaliștilor de la cotidianul.md în 2019 Rusia a fost abia al 3-lea importator de vin moldovenesc după cantitate, în urma României și Poloniei, și abia al 5-lea după preț, fiind depășită și de China și Cehia, scrie publicație.
Deschide.md citează un analist ucrainean despre relațiile lui Igor Dodon cu serviciile secrete rusești și îl califică drept Kremlinovici de cursă lungă. Analistul ucrainean Artiom Filipenko spune că mai multe țări vor trage concluzii în defavoarea lui Igor Dodon, inclusiv Ucraina, unde și înainte de aceasta exista o reticență față de încercările lui Igor Dodon de a stabili relații bune cu autoritățile actuale de la Kiev. Totuși expertul ia în calcul opțiunea că aceste dezvăluire despre relațiile lui Igor Dodon cu serviciile secrete să nu influențeze rezultatele alegerilor și asta pentru că „electoratul nucleic al lui Dodon nu vede nimic în neregulă în cooperarea candidatului lor cu diferitele structuri rusești”.
În final, expertul atrage atenția și asupra faptului că escaladarea situației din jurul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova face parte din strategia generală rusă.
Redacția sic.md a analizat programele concurenților electorali și a ajuns la concluzia că unii dintre ei nici măcar nu le au. De asemenea, majoritatea candidaților nu au acordat atenție pandemiei în programele lor electorale. Autorii consideră acesta un semn de îngrijorare:
„Absența pandemiei din programele electorale ale unor candidați este un semn îngrijorător – poate nu le pasă, poate nu vor să-și asume nicio responsabilitate în plus, poate cred că lucrurile merg bine așa cum sunt”, scriu jurnaliștii de la sic.md.
Mai departe de politică, portalul informațional sănătate.info face o radiografie a situației în care se află medicii de familie care îngrijesc bolnavii de covid-19.
„Astfel, dacă la începutul pandemiei, medicii de familie trebuiau să țină evidența câtorva zeci de oameni infectați cu Sars-Cov-2 în toată țara, în acest moment numărul acestora a ajuns și la aproximativ 400 pe zi, doar în Municipiul Chișinău. Pentru că e cel mai mare focar de infecție de in țară, medicii din Capitală spun că trebuie să muncească dublu – și cu pacienții care au COVID19 și cu cei care nu au COVID19, dar suferă de alte boli”, scrie publicația, cu referire la mărturiile mai multor medici. Medicii spun că pe lângă încărcătura provocată de Sars-Cov-2, medicii spun că sunt nevoiți să îndeplinească multă documentație.