ZdG | Petru Grozavu: „Pensionarii noștri rămân tot mai mult pe rol de cerșetori, iar guvernele – pe rol de păpușari. R. Moldova nu a avut, practic, nicio guvernare care să nu-și mintă bătrânii” (Revista presei)
-
01 Octombrie 2021 09:32
Pandemia de COVID-19 a atins niveluri record, și la numărul de morți pe zi, și la cel al infectărilor noi în România, în Ucraina, în Rusia... În R. Moldova s-a revenit la nivelul din luna aprilie, notează Europa Liberă. Cu o rată de vaccinare de 22%, R. Moldova a intrat în faza ascendentă a statisticilor privind contaminările și decesele. Datele din ultimele zile sunt asemănătoare cu cele din noiembrie anul trecut sau de la începutul lunii aprilie anul curent, de când nu s-a mai depășit cota de peste 1500 de cazuri noi înregistrate. În plus, cazurile letale au trecut de 20 pe zi.
Mai mulți experți au descris vaccinarea ca fiind prea lentă pentru a controla noul val pe care cel mai bine îl sesizează angajații din sănătate. Numitul valul celor nevaccinați face ravagii în mediul pacienților care de regulă nu cred în existența Covid, încearcă să se trateze inițial acasă și ajung în stare gravă la spital. Printre ei sunt mulți tineri, constată șeful secției reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, Ivan Cîvîrjîc. „A fost un moment de respiro în lunile mai-iunie, în iulie încet-încet secția înapoi s-a umplut. Sunt pacienți foarte gravi”, a spus medicul. (…) De la 1 octombrie intră în vigoare regimul de acces în spațiile închise, inclusiv restaurante, instituții culturale, în baza certificatelor Covid. Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a spus că verificarea autenticității acestor certificate va fi în grija angajatorilor și că: „Statul nu poate să stea cu bâta în fiecare restaurant. Sunt reguli de bun simț întâi de toate”, mai notează sursa citată.
În același context, Cotidianul titrează: „24 de decese, prin care o tânără de 19 ani! 1553 cazuri de COVID-19, anunțate joi în Republica Moldova.
De ziua Internațională a Oamenilor în Etate, marcată la 1 octombrie, Petru Grozavu se întreabă, în Ziarul de Gardă, „Ce ne facem cu bătrânii noștri?”. Ultimele date statistice arată că în R. Moldova ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani a ajuns la 28,5%. Practic, fiecare al treilea cetățean al R. Moldova este persoană în etate. Am depășit și cea mai îmbătrânită țară din UE – Germania. Numai că dacă țările UE îmbătrânesc pe seama avansării calității vieții, R. Moldova – pe seama exodului masiv al populației tinere, urmare a proastelor guvernări pe care le-am avut. (…) Pensionarii noștri rămân tot mai mult pe rol de cerșetori, iar guvernele – pe rol de păpușari. Asta-i situația. R. Moldova nu a avut, practic, nicio guvernare care să nu-și mintă bătrânii. La alegeri le-au promis viață de rai și că-i vor face icoane la care se vor închina, dacă îi vor vota. Ce-a urmat după și cu ce s-au ales din votul lor bătrânii, cunoaștem”, constată autorul și se întreabă dacă „ar putea PAS să schimbe lucrurile?”.
„Procesul de reformare a sistemului trebuie să fie unul autentic, să fie resimțit de către cetățeni. Lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, schimbările se vor întâmpla într-o manieră hotărâtă și vizibilă pentru cetățeni”, a declarat la TVR Moldova deputatul PAS, Adrian Băluțel. El a subliniat că PAS este conștient că va plăti politic un preț foarte mare dacă nu va reuși curățarea sistemului. „Promisiunea dată oamenilor de a curăța sistemul este în capul priorităților noastre, se întreprind pași concreți: reformele care se fac pe domeniul justiției, reformele ce se fac pe dimensiunea de control parlamentar sau de capacitate a Parlamentului de a sancționa instituțiile care nu lucrează”.
„Republica Moldova are parte de un sprijin puternic din exterior, iar vizita președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier la Chișinău a fost una plină de importanță. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, citate fiind de jurnal.md. „E o vizită plină de importanță având în vedere rolul important al Germaniei în politica externă a UE. Trebuie să avem în vedere că în Germania președintele are un rol important, inclusiv în ceea ce privește rolul politicii externe. Vizita are loc după alegerile parlamentare și regionale din Germania, alegeri care țin să influențeze viitoarea politică a Germaniei și pe dimensiunea externă. Alegerile din RM au schimbat destul de radical percepția partenerilor din afară. Din iulie încoace, aceste semnale și declarații de sprijin a agendei noului Guvern sunt deja o chestiune de normalitate, lucru care a lipsit ceva timp în RM. Reformele asumate oferă o insulă de speranță inclusiv partenerilor din afară care mulți ani au sprijinit Republica Moldova”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.
„Aceste vizite se înscriu în politica ușilor deschise a actualei guvernări. Multe cancelarii încearcă să se asocieze pozitiv cu această nouă guvernare. Germania încearcă să păstreze prin vizita președintelui coerența și logica unei continuități. Președintele Germaniei, conform Constituției, e de-asupra partidelor politice. În funcție de coaliția care se va forma, Germania va determina ce fel de politică externă va avea”, a menționat și fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu.