ZdG | Petru Grozavu: „Mobilizarea „dreptei” trebuie să fie una ca pe front. Moscova a dezgropat și mobilizat pentru alegerile din 11 iulie tot ce a putut inventa mai antiromânesc în Basarabia postsovietică” (Revista presei)

  • 11 Iunie 2021 09:32
ZdG | Petru Grozavu: „Mobilizarea „dreptei” trebuie să fie una ca pe front. Moscova a dezgropat și mobilizat pentru alegerile din 11 iulie tot ce a putut inventa mai antiromânesc în Basarabia postsovietică” (Revista presei)

Revista presei - 11 iunie 2021.

În câteva zile, campania electorală va intra în faza „crucișului de săbii”… Anticipatele din 11 iulie riscă să depășească cadrul unei campanii ordinare”, scrie Petru Grozavu în editorialul său pentru Ziarul de Gardă. „Rusia se pregătește să dea (la câte au mai fost) o nouă luptă pentru R. Moldova, cu emisari și trupe politice mai vechi și mai noi. (…) Alegerile din 11 iulie sunt mai mult decât alegeri. Mobilizarea „dreptei” trebuie să fie una ca pe front. Lupta se va da pentru fiecare sat, cartier, casă – acasă și în Diasporă. Moscova a dezgropat și mobilizat pentru alegerile din 11 iulie tot ce a putut inventa mai antiromânesc în Basarabia postsovietică”, subliniază autorul.

Andrei Năstase și Maia Sandu își dau mâna // „O guvernare bazată pe PAS și Platforma DA este opțiunea proeuropeană pentru Moldova” – titrează portalul Anticorupție.md. Președinta Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, rivalii din prezidențialele din 2020 și partenerii de bloc în parlamentarele din 2019, și-au dat mâna zilele trecute și au discutat despre o eventuală alianță proeuropeană în viitorul Parlament, după alegerile anticipate din 11 iulie. Despre aceasta a vorbit liderul Platformei DA într-un interviu pentru Deschide.md. „Am avut o întâlnire și o discuție foarte, foarte bună cu doamna Președintă Maia Sandu. A fost o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă între doi oameni care, îndrăznind să urce împreună muntele abrupt al unei guvernări de criză, au reușit să realizeze foarte multe lucruri bune în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție. Și doamna Președintă Sandu, și eu am avut aceeași concluzie înainte de alegerile din 11 iulie: în viitorul Parlament o guvernare bazata pe PAS si Platforma DA este cea mai sănătoasă opțiune proeuropeana pentru Moldova.”, a declarat Andrei Năstase.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, le promite alegătorilor „păstrarea valorilor naționale, a credinței, tradițiilor, istoriei”, după cum transmite NTV Moldova. Liderul socialiștilor este citat cu aceste declarații făcute la o întâlnire cu alegătorii, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Călărășeuca, raionul Ocnița.

La Cimitirul Eroilor din Stoicani, Soroca, au fost comemorați ostașii români care s-au jertfit pe pământul Basarabiei, transmite TVR Moldova. La eveniment au participat localnici și oaspeți din România. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ÎnaltpreaSfinția Sa Petru. În urmă cu 15 ani, la Stoicani, au fost descoperite gropi comune cu oseminte. Profesoara Ana Bejan și preotul Mihai Milea, din Buzău, au făcut posibil ca eroii să fie identificați și îngropați creștinește. 14 din cei 78 de militari rămân însă necunoscuți. Cimitirul eroilor români din Stoicani a fost construit în urmă cu doi ani cu sprijinul financiar oferit de România.

Toți cetățenii R. Moldova care se află legal pe teritoriul UE vor putea obține certificatul digital european privind Covid în aceleași condiții ca și cetățenii Uniunii Europene”, relatează Europa Liberă. „Mai exact, ei ar urma să primească, din oficiu sau la cerere, actele cuprinse în sistemul digital, inclusiv certificatul de testare la Covid sau cel de vaccinare, în cazul în care s-au imunizat într-un stat membru al UE, ne-a comunicat Ministerul de Externe de la Chișinău. În ce privește situația cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat în R. Moldova, certificatele de imunizare eliberate de autoritățile sanitare moldovene nu sunt deocamdată echivalate cu cel digital european, dar diplomația de la Chișinău dă asigurări că depune eforturi ca să fie găsită o soluție. (…) Până la echivalare, deținătorii certificatelor de vaccinare emise de R. Moldova mai au totuși o opțiune. Ei pot solicita statului membru al UE în care călătoresc să le valideze certificatul de vaccinare și să le elibereze unul compatibil cu cel european. Decizia va aparține exclusiv acelui stat, iar cererea ar putea fi și refuzată”, notează sursa citată.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău