ZdG/Petru Grozavu: „De ce socialiștii nu vor anticipate?” (Revista presei)

  • 16 Aprilie 2021 09:37
ZdG/Petru Grozavu: „De ce socialiștii nu vor anticipate?” (Revista presei)

Revista presei - 16 aprilie 2021.

Expertul constituționalist, profesorul Alexandru Arseni, spune într-un interviu la Europa Liberă că avizul Curții Constituționale servește „ca temei juridic constituțional pentru ca Președintele R. Moldova, dna Maia Sandu, să emită decret despre dizolvarea parlamentului și numirea datei alegerilor anticipate. (…) Ce ține de data emiterii decretului și de circumstanțe, este un drept exclusiv al șefului statului, discreționar. Va analiza situația creată, cu atât mai mult că avem sesizări la CC privind declararea ca fiind neconstituțională a acelei hotărâri prin care a fost instituită starea de urgență, care chiar și însuși prim-ministrul interimar, în emisiune, a spus că nu are niciun temei juridic și nu trebuiește atâta. Dar, iarăși, atâta timp cât este sesizarea și nu este examinată de către CC, ea se consideră constituțională, această hotărâre. Atunci șeful statului va aștepta această decizie a CC, care conform articolului 135, alineatul 1 (a), declară constituționale sau neconstituționale hotărârile parlamentului”, a explicat Alexandru Arseni.

La Jurnal TV, un alt expert constituționalist, Teodor Cârnaț, susține că alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc mai rapid în două circumstanțe: dacă Parlamentul ar anula starea de urgență la cererea președintelui RM sau dacă Curtea Constituțională ar suspenda această decizie. „Trebuie de insistat ca această stare de urgență să fie declarată neconstituțională, iar dacă Curtea Constituțională suspendă această decizie, automat se vor declara alegeri anticipate”, a declarat Teodor Cârnaț. El mai afirmă că există riscul că „pe viitor orice Guvern sau Parlament va fi tentat să folosească starea de urgență pentru a-și menține fotoliile”. Referitor la avizul Curții Constituționale Teodor Cârnaț a declarat: „Curtea Constituțională nu avea nicio altă opțiune. Avizul este un element obligatoriu, în baza căruia doamna președintă este obligată să dizolve Parlamentul. S-a consumat ideea de consultare cu fracțiunile parlamentare”.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat la TVR Moldovasingura consecință a alegerilor care poate fi anticipată este dispariția din Parlament a unor partide de centru-dreapta. „Lucrurile arată mai optimist pentru partidul lui Șor și oarecum optimist pentru partidul lui Usatîi. Se va produce o resetare, dar este o ecuație cu foarte multe necunoscute și, în toamnă, să nu ajungem să constatăm că mesajele Maiei Sandu nu sunt apropiate de realitate”, a spus Alexandru Tănase. Și tot la TVR Moldova, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a declarat că decizia Curții Constituționale nu a rezolvat pe deplin problema lipsei de consens în politică și din societate. „Cel puțin două tabere își dispută pozițiile pe care le vor avea pentru alegerile anticipate. În acest scop, vor folosi, pe de o parte, resursele administrative ale Guvernului în demisie, iar pe de altă parte, vor folosi atribuțiile de a nu promulga legile din următoarele săptămâni”, a spus Igor Munteanu. „Igor Dodon simte că îi fuge pământul de sub picioare și a început să acționeze exact ca Plahotniuc. În condițiile unui Parlament fără controlul oligarhilor și fără corupție, ar nimeri la pușcărie”, a declarat și deputatul PAS, Lilian Carp.

De ce socialiștii nu vor anticipate?”, se întreabă și răspunde editorialistul Petru Grozavu, în Ziarul de Gardă. „Pentru ei, a accepta anticipatele ar însemna să își taie creanga de sub picioare. Când Maia Sandu zice că „în Parlament există grupări care adoptă legi împotriva cetățenilor”, care „protejează scheme de corupție”, care „au furat și au slăbit instituțiile statului”, care „iau decizii și aprobă legi care-i avantajează pe ei și care dăunează țării”, îi are în vedere în mod direct și pe socialiști cu tot cu Dodon. Cum și la ce bun să vrea Dodon și „operbrigada” Dodon-Șor-Sârbu anticipate, dacă ei au deja o majoritate numerică care controlează Parlamentul și Guvernul? De ce să renunțe la mandate dacă tot chilipirul (încă doi ani de mandat) e încă înainte. Singurul lucru care le mai lipsește și pentru care se războiesc (în gol) cu Maia Sandu este un guvern funcțional, care să le deservească bugetar interesele. Adică, să îi ajute să fure mai departe R. Moldova”, subliniază autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău