ZdG/Petru Grozavu: „Dă-o naibii, dacă am ajuns și peste 30 de ani, după atâta jertfă și sacrificii pe altarul Independenței, să acceptăm ca penalul Șor și „kuliok”-arul Dodon să ajungă să fie stăpâni pe Parlament și Guvern” (Revista presei)

  • 29 Martie 2021 09:37
ZdG/Petru Grozavu: „Dă-o naibii, dacă am ajuns și peste 30 de ani, după atâta jertfă și sacrificii pe altarul Independenței, să acceptăm ca penalul Șor și „kuliok”-arul Dodon să ajungă să fie stăpâni pe Parlament și Guvern” (Revista presei)

Revista presei - 29 martie.

Poate Maia Sandu declanșa anticipate sau nu?”, încearcă să lămurească portalul Sic.md. Autorul, Eugen Muravschi, notează că: „Sînt cîteva date care contează. Pe 23 martie s-au împlinit trei luni de la demisia lui Ion Chicu. Pe 28 martie – 45 de zile de la prima tentativă eșuată de formare a Guvernului. Pe 31 martie expiră sorocul de 15 zile al candidatului Igor Grosu de a obține votul de încredere al Parlamentului. (…) Unica șansă a majorității parlamentare de a evita anticipatele sînt consultările pe care Președinta Sandu e obligată să le poarte cu fracțiunile înainte de a dizolva Legislativul. În Comentariul Constituției, citim că „circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului urmează să fie constatate de Curtea Constituțională. Rațiunea acestui control al Curții este de a nu admite un eventual abuz al Președintelui față de Parlament în cadrul acestei proceduri”. De asemenea, în hotărîrea privind constituționalitatea desemnării lui Igor Grosu, CC scrie că „majoritatea parlamentară absolută va avea posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu Președintele Republicii, care trebuie să aibă loc, conform articolului 85 alin. (1) din Constituție, în cazul dizolvării Parlamentului”. Formularea e vagă – nu-i clar dacă „abordarea posibilității” înseamnă oportunitatea de a propune un candidat și, dacă da, este sau nu Președinta Sandu obligată să-l accepte?”, se întreabă autorul, constatând, totodată, că săptămâna aceasta vor fi îndeplinite toate condițiile pentru ca Maia Sandu să inițieze dizolvarea Parlamentului. „E deja la discreția Curții Constituționale dacă va da undă verde procesului sau nu”.

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, este „În căutarea unui parlament curat”, după cum își întitulează un recent articol de opinie, menționând că fără un parlament curat „R. Moldova nu doar că nu are viitor, dar s-ar putea să nu mai aibă nici prezent. Și în acest sens, anticipatele Maiei Sandu, indiferent că unii lideri de opinie sau de partide le vor la vară, alții – la toamnă, ele oricum sunt o urgență pentru reabilitarea R. Moldova care, de la o zi la alta, repetă tot mai mult starea unui pacient COVID într-o secție de terapie intensivă, fără mască de oxigen. Oare chiar nu se vede că R. Moldova se sufocă în mizerie (morală și socială), în timp ce căpcăuni de toată mâna, ajunși pe bani în politică, trăiesc și se răsfață în luxuri? De unde luxul? Dă-o naibii, dar dacă am ajuns ca și peste 30 de ani, după atâta jertfă și sacrificii pe altarul Independenței, să acceptăm ca penalul Șor – principalul inculpat în furtul miliardului și „kuliok”-arul Dodon, suspectat și el de implicarea în mai multe scheme de corupție, să ajungă să fie stăpâni pe Parlament și Guvern, cine suntem și cum suntem?”, se întreabă autorul.

Nicolae Negru se referă la același subiect, în Ziarul Național. „Curtea Constituțională va spune dacă au expirat cele trei luni stabilite de Constituție pentru formarea Guvernului, dar e clar pentru toată lumea că nodul gordian al intereselor încâlcite și antagonice mai poate fi tăiat doar cu sabia alegerilor anticipate. Dacă Dodon ar fi considerat sincer că e nevoie neapărată de un guvern anticriză, că nu putem să ne aventurăm în alegeri anticipate până nu vaccinăm 300 - 400 de mii de oameni împotriva Covid-19, PSRM ar fi votat echipa PAS. Și Grosu, dacă voia într-adevăr să obțină voturi pentru învestire, nu selecta o echipă monocoloră, renunța la retorica electorală în favoarea conlucrării urgente pentru a stăvili valul pandemic. Nu merg până la presupunerea că între Maia Sandu și Dodon ar exista o înțelegere secretă, cum o fac unii, dar trebuie să constatăm că, deși au motivat diferit, ambele tabere au acționat în același sens, iar îngrijorările exprimate în legătură cu pandemia erau ipocrite”, subliniază autorul.

Europa Liberă publică un interviu cu Mariana Durleșteanu, ex-candidata PSRM la funcția de premier. ”Nu puteam și nu voi reprezenta astfel de formațiuni cum este formațiunea Șor sau a celor implicați în scheme sau fraude. Și eram realistă că un astfel de guvern susținut nu poate fi, de aceea permanent reiteram și solicitam ca subsemnații din acea listă să fie schimbați. Această solicitare a fost chiar și până în penultima zi, înainte de a publica declarația mea de auto-excludere din aceste jocuri în favoarea cetățenilor. Decizia cu această declarație îmi aparține doar mie și a fost o decizie luată conștient în favoarea cetățenilor”, a precizat Mariana Durleșteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău