ZdG | Nume și detalii noi despre dosarul finanțării PSRM din străinătate
-
20 Ianuarie 2020 09:32
Revista presei - 20 ianuarie 2020.
Ziarul de Gardă relevă nume și detalii noi despre dosarul finanțării PSRM din străinătate. Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printre care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”. Potrivit documentului care a ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.). detalii găsiți pe site Ziarului de Gardă.
Morari a cerut, în decembrie, informații de la FISC în legătură cu mai multe persoane apropiate lui Dodon, titrează și Cotidianul cu refere la aceleași documente. În listă se numără mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care: Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco. În listă o mai găsim pe soția președintelui, Galina Dodon, pe fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, pe șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și pe fratele finului președintelui, Vadim Filipov.
În lista companiilor care ar fi avut rapoarte financiare cu socialiștii se numără compania „Exclusiv Media” SRL, care gestionează postul NTV Moldova. În vizorul procurorilor este și compania „Telesistem TV” SRL, care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova, dar și compania nerezidentă „Bulwer Development” LP, reprezentată de Iaroslav Țurcan care, mai este figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon și care, la fel, se numără pe lista procurorilor. Pe lângă companiile și persoanele respective, procurorii solicită informații cu privire la donațiile primite de PSRM, în special, informațiile care vizează persoane ce au donat peste 10 mii de lei pentru socialiști.
Ziarul Național scrie că informația potrivit căreia un procuror care ar fi venit recent în biroul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să-l roage să nu-l cerceteze penal pe președintele Igor Dodon, lansată în spațiul public, este negată de Procuratura Generală (PG). Liderul Mișcării "Antimafie", Sergiu Mocanu, a afirmat că Stoianoglo ar fi chemat Poliția chiar în biroul său pentru a-l reține pe acel procuror venit să facă lobby pentru Igor Dodon.
„Comrat-Chișinău: Un nou credit de încredere sau „Cu o mână dai, cu cealaltă-iei” – este titlul unui comentariu pentru IPN, semnat de Veaceslav Crăciun de la Comrat. Autorul se întreabă dacă „Va reuși, oare, Igor Dodon iar să intre în încrederea alegătorilor din Găgăuzia? Pe 21 ianuarie președintele Dodon va efectua o vizită de lucru în Gagauz-Yeri, unde se va întâlni cu conducerea autonomiei și va lua parte la ședința Adunării populare (APG-Y). Membrii Adunării vor avea o întrevedere cu șeful statului înainte de ședință, cu scopul de a discuta reluarea activității Grupului de lucru comun (GL) privind asigurarea funcționalității UTA Gagauz-Yeri. Autorul subliniază că dialogul între APG-Y și Parlament, de oricare natură ar fi, are loc la nivelul organelor legislative. Formal, președintele Dodon nu are capacitatea de a influența activitatea Grupului de lucru. El nu a reușit să-și asume calitatea de garant sigur al unor înțelegeri. De aceea, în contextul viitoarei sesiuni ar fi mai potrivită prezența speackerului Parlamentului. Totuși, vizita este mai importantă pentru șeful statului, care planifică să obțină anul acesta cel de-al doilea mandat de președinte, notează expertul. Igor Dodon va încerca să dea acoperire promisiunilor neonorate privind Grupul de lucru și să recâștige încrederea găgăuzilor. Problema e că pentru mulți președintele are în Gagauz-Yeri o istorie de creditare proastă și noile lui făgăduințe sunt percepute fără tragere de inimă”.
Jurnal.md publică o INVESTIGAȚIE despre calitatea apei din Nistru și beneficiarii poluării. Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice. Autoritățile ucrainene și cele moldovenești nu efectuează constant controale privind calitatea apei fluviului. Stația de Epurare a SA Apă-Canal Chișinău este cel mai mare focar de poluare a Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova, rezumă Jurnal.md.