ZdG/Medic: ”În ultimele zile, urmărim cum numărul celor infectați tot crește (…) toate secțiile de Terapie Intensivă despre care eu știu că lucrează cu pacienți COVID sunt practic arhipline”
-
11 Iunie 2020 09:48
Revista presei din 11 iunie 2020
Republica Moldova se situează pe primul loc în Europa la capitolul infectări cu noul tip de coronavirus raportat la populație, reușind să depășească Belarus și Rusia, relatează Cotidianul. După ce ieri, 10 iunie, în Republica Moldova au fost confirmate 296 cazuri noi de infectare cu COVID-19, țara noastră a trecut pe prima poziție în topul din Europa la capitolul infectări cu noul tip de coronavirus raportat la populație. Mai exact, Republica Moldova are aproape 85 de cazuri la un milion de locuitori. De menționat că Belarusul este țara care nu a adoptat nicio restricție spre deosebire de Republica Moldova, unde am avut două luni de stare de urgență la nivel național, mai scrie sursa citată.
„Sper să nu ajungem la experiența celor din Italia, care erau nevoiți să aleagă cui vor acorda tratament și cui doar îngrijiri paliative”, spune medicul Ion Chesov, prim vice-președinte al Societății de Anesteziologie și Reanimatologie din R. Moldova, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Totodată medicul își exprimă dezamăgirea față de ”toate aceste idei, răspândite acum atât de activ, precum că virusul nu ar exista și ar fi o invenție a cui doriți, inclusiv a personalului medical, de parcă nu am avea cu ce ne ocupa și ne echipăm ca să facem un pic de teatru. Din păcate, acest virus există și, din păcate, atunci când ajunge pacientul la TI, în marea majoritate a cazurilor, nu prea avem instrumente efective cu care să-l ajutăm. În ultimele zile, urmărim cum numărul celor infectați tot crește și s-ar părea că nu este o tendință de scădere a cazurilor noi depistate, toate secțiile de Terapie Intensivă despre care eu știu că lucrează cu pacienți COVID sunt practic arhipline”, spune medicul.
Portalul Anticorupție.md relatează despre o pană de curent care s-a produs în noaptea de duminică la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău și care a dat bătăi de cap personalului medical, după ce generatorul de alternativă nu s-a conectat automat. În instituție sunt internați mai mulți pacienți infectați cu Covid-19, care sunt conectați la aparatele de intubare. Surse din cadrul personalului medical care a fost de gardă în noaptea respectivă au comunicat că energia electrică a fost deconectată pentru aproape o oră, iar conectarea la generatorul de alternativă nu s-a produs imediat, deoarece acesta se afla în reparație. Dorina Arsene, purtătoarea de cuvânt a IMU, a confirmat că a fost o pană de curent, dar susține că nimeni din pacienți nu a avut de suferit.
”Pot miza moldovenii pe reluarea facilităților de călătorie în UE?” La această întrebare încearcă să răspundă Europa Liberă. „Dacă R. Moldova nu reușește să stopeze răspândirea, atunci am putea avea probleme cu – unu – includerea R. Moldova pe lista țărilor eligibile pentru călătorii, și - doi – aplicarea unor criterii adiționale pentru a demonstra că cetățenii care intră pe teritoriul acelor țări nu sunt infectați. Și aici cetățenii vor trebui să aibă o informație foarte clară vizavi de condițiile pe care statele UE le aplică, dacă există o poziție comună, pentru că deocamdată această poziție nu există”, a explicat politologul Dionis Cenușă.
Directorul Executiv al Promo-LEX, Pavel Postică, condamnă, la TVR Moldova, amendamentul socialiștilor la Lege cu privire la organizațiile necomerciale, care interzice ONG-urilor să monitorizeze campaniile electorale din R. Moldova. Potrivit lui, motivul ar fi pentru că rapoartele, inclusiv ale Promo-LEX, deranjează pe unii reprezentanți ai clasei politice. „Probabil ele deranjează. Inclusiv datorită rapoartelor noastre, Curtea Constituțională s-a autosesizat, inclusiv în cazul de transportare organizată a alegătorilor, și a cerut Parlamentului să fie soluționată această problemă. Din 2016 această problemă nu a fost soluționată și asta trezește nedumerire”, spune directorul Promo-LEX. De aceeași părere este și Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale”, care spune că prin aceste amendamente se încearcă introducerea unor concepte care ar trebui să fie departe de un stat democratic.
Cele trei companii din Rusia, la care oficial este asociat Alexandru Dodon, fratele președintelui Republicii Moldova, au înregistrat anul trecut pierderi de circa 45 de milioane ruble rusești, arată rapoartele financiare ale acestora, scrie Mold-Street. (…) Anul trecut s-a vehiculat că, de fapt, cotele din capitalul firmelor din Rusia, la care apare asociat Alexandru Dodon, ar aparține președintelui Igor Dodon. Șeful statului a negat aceste informații. Potrivit șefului statului, fratele său a fost inițial un „simplu angajat” într-o companie care aparține lui Igor Ceaika și se ocupa de livrări de mărfuri spre China.