ZDG | „La inițiativa lui Igor Dodon, 700 de lei au devenit 900, iar luna octombrie a devenit Paște (Revista presei)

  • 27 Octombrie 2020 09:37
ZDG | „La inițiativa lui Igor Dodon, 700 de lei au devenit 900, iar luna octombrie a devenit Paște (Revista presei)

Revista din 27 octombrie 2020

„O comemorare a ostașilor români a dezlănțuit furia incubatorului de spionaj străin, scrie Ziarul Național. Ambasada Federației Ruse de la Chișinău îndrăznește în mod cinic și perfid să aducă în spațiul public falsurile istoriografiei sovietice și să le impună în continuare în R. Moldova de pe pozițiile ei imperiale și șovine, comentează Alecu Reniță în Ziarul Național. Autorul amintește în acest context că Moscova comunistă și Berlinul nazist sunt actorii de bază în declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, că la 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică atacă România, dezmembrează poporul român și ocupă Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța; Din primul an de ocupație sovietică a teritoriilor românești, populația pașnică, aproape 4 milioane de cetățeni români sunt supuși genocidului, terorii roșii, zeci de mii de oameni sunt arestați, deportați și asasinați; Toate documentele de arhivă din acea perioadă și studiile istoricilor onești arată foarte clar – agresiunea militară a Uniunii Sovietice la 28 iunie 1940 asupra României a obligat statul român să treacă Prutul la 22 iunie 1941 și să-și elibereze cetățenii supuși genocidului, să-și recupereze teritoriile ocupate de URSS”, scrie autorul.

La inițiativa lui Dodon, 700 de lei au devenit 900, iar luna octombrie a devenit paste, titrează Ziarul de Gardă. Un suport financiar unic, în valoare de 700 de lei, ce urma să fie acordat pensionarilor de sărbătorile pascale, se transformă în ajutor unic de 900 de lei și ajunge la pensionari, în ajun de alegerile prezidențiale. ZdG a încercat să afle ce înțeleg pensionarii din aceste inițiative ale lui Igor Dodon, aprobate de Guvernul Ghicu cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale. Experții în politici sociale atenționează că aceste inițiative nu soluționează problema populației cu venituri mici, ci mai degrabă sporește inegalitățile dintre diferite categorii de pensionari. „Ținând cont că pensionarii sunt cel mai vulnerabil grup la veniturile economice, sigur că unii dintre ei se vor bucura de această sumă, chiar dacă este una mică și temporară, dar nicidecum nu le egalează suma necesităților cu cea a veniturilor” explică experta IDIS Viitorul Mariana Iațco. Totodată, ea califică inițiativa drept una populistă, în prag de scrutin electoral”.

„Cum sunt tratați pre-pensionarii în RM”, scrie Gazeta de Chișinău.

Iar Cotidianul notează că pe ordinea de zi a ședinței CSM sunt cererile judecătorilor din dosarul „Laundromat” să fie repuși în funcție și să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Publicația amintește că 13 din cei 15 judecători care figurau în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală după ce s-a constatat lipsa elementelor unei infracțiuni. Acum patru ani, 15 magistrați au fost reținuți, pentru că ar fi emis hotărâri ilegale în dosarul spălării a aproape 20 de miliarde de dolari prin intermediul judecătoriilor moldovenești. În „spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova. Practic, aceștia au avut rolul de legalizare a banilor, pronunțând, la solicitarea unui lanț de companii off-shore, peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde USD. Aceasta este o sumă uimitoare pentru o țară cum este Republica Moldova, care a avut un PIB sub 8,5 miliarde USD în 2013”, scrie Cotidianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău