ZDG | Ion Chicu a anunțat că nu își va da demisia din funcția de prim-ministru, din inițiativă proprie, odată ce va fi învestit noul președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu (Revista presei)

  • 18 Noiembrie 2020 09:21
ZDG | Ion Chicu  a anunțat că nu își va da demisia din funcția de prim-ministru, din inițiativă proprie, odată ce va fi învestit noul președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu (Revista presei)

Revista presei - 18 noiembrie 2020.

Ziarul de Gardă reține declarația lui Ion Chicu, care a anunțat că nu își va da demisia din funcția de prim-ministru, din inițiativă proprie, odată ce va fi învestit noul președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu. Declarația a fost făcută de Chicu marți la postul de televiziune N4. El a declarat că nu vede nicio legătură între învestirea noului președinte și mandatul de prim-ministru. Chicu susține că o eventuală demitere a actualului Cabinet de miniștri „nu ar însemna deloc posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate”. ”În Parlament, cel puțin 40 de deputați nu-și doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat premierul. El susține că președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, are capacitățile necesare pentru a deține funcția de premier, însă „nu crede că Igor Dodon își dorește, „la etapa actuală” această funcție”, dar și că noul președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, nu va accepta înaintarea candidaturii lui Igor Dodon la funcția de prim-ministru.

Creditul din Federația Rusă, promis anterior atât de Igor Dodon cât și de Ion Chicu, cel mai probabil nu va ajunge în Republica Moldova, a anunțat premierul, în condițiile în care Moscova nu mai oferă niciun răspuns în acest sens încă din septembrie, scrie și Cotidianul, cu referire la declarațiile făcute de Chicu în aceeași emisiune. Pentru prima dată despre un credit rusesc a vorbit chiar premierul Chicu, în cadrul unei vizite în Rusia, la sfârșit de 2019. El promitea atunci 500 de milioane de dolari. Ulterior suma s-a diminuat până la 200 de milioane de euro și un acord în acest sens a fost semnat între cele două Guverne și a fost votat în Parlament. Curtea Constituțională a declarat acordul neconstituțional, întrucât conținea anumite prevederi ce ar fi afectat interesele economice naționale ale Republicii Moldova, notează Cotidianul.

Agora scrie despre ședința lui Igor Dodon cu Partidul Socialiștilor, care a avut loc aseară la Vadul lui Vodă. Discuțiile au durat mai mult de trei ore. Președintele în exercițiu Igor Dodon a spus că a analizat situația împreună cu colegii săi și au trasat planuri de viitor, scrie Agora. Potrivit lui Igor Dodon se analizează câteva scenarii pentru comportamentul PSRM în Parlament. Acesta însă a evitat să le numească. „Noi suntem gata pentru orice scenariu”, spune Dodon. A fost stabilită data de 18 decembrie pentru organizarea Congresului PSRM. În ceea ce privește dialogul cu celelalte partide, Dodon afirmă că se aștepta că nu vor da curs invitației. „A fost o capcană în care singuri au căzut. Nici nu mă așteptam că o să vină. voiam să văd comportamentul lor”, a spus Dodon. Socialiștii vor ca Igor Dodon să revină înapoi la cârma partidului. Acesta a plecat formal din partid după alegerile prezidențiale din 2016, întrucât legislația Republicii Moldova îi interzice șefului statului să fie afiliat politic. Cu toate acestea, pe parcursul mandatului său, Dodon a pledat în repetate rânduri drept lider informal al socialiștilor, amintește publicația.

Portalul Anticorupție.md publică o analiză a experților IPRE, despre activitatea Procuraturii Generale la un an de la învestirea lui Alexandr Stoianoglo: „Se remarcă semne de selectivitate”, titrează publicația. „În activitatea Procuraturii Generale în ultimul an se remarcă semne de selectivitate prin renunțarea la urmărire penală, învinuire sau inițierea revizuirii unor cauze de rezonanță, ceea ce nu a contribuit la creșterea credibilității Procuraturii în calitate de actor important în sistemul justiției din Moldova. Acțiunile din interiorul Procuraturii au fost marcate de excluderea unor procurori șefi din cadrul procuraturilor specializate, dar și intentarea de dosare penale pe numele lor. De asemenea, Procuratura s-a confruntat cu tentative de influențare a procesului de urmărire penală, prin acțiuni ilegale de filare a procurorilor desemnați pe cauze de importanță majoră pentru societate. Sunt concluziile unei analize a Institutului pentru Politici și Reforme Europene despre activitatea PG la un an de la învestirea procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Procuratura Generală a recepționat mai multe plângeri penale pe numele președintelui Igor Dodon, inclusiv ce țin de vacanțele de lux ale acestuia și presupusa finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, însă Procuratura a dispus neînceperea urmăririi penale, fiind constatate informații insuficiente pentru a fi inițiată o cauză penală. De asemenea, acțiunile ulterioare ale Procuraturii Generale de renunțare la învinuire pe numele a 13 judecători din 15 implicați în dosarul landromatului rusesc, pe motiv că nu au fost constatate componente ale infracțiuni ridică semne de întrebare cu privire la acțiunile Procuraturii Generale în contextul cooperării pe urmărirea penală pe care și-a declarat-o Veaceslav Platon pe investigarea fraudei bancare, mai notează experții de la IPRE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău