ZdG | Interlopul Gheorghe Orlov, care ajuns în R. Moldova fiind acuzat că a avut misiunea de a destabiliza situația după alegerile prezidențiale – achitat de magistrații Judecătoriei Chișinău și „pus imediat în libertate” (Revista presei)

  • 06 Aprilie 2021 09:25
ZdG | Interlopul Gheorghe Orlov, care ajuns în R. Moldova fiind acuzat că a avut misiunea de a destabiliza situația după alegerile prezidențiale – achitat de magistrații Judecătoriei Chișinău și „pus imediat în libertate” (Revista presei)

Revista presei - 6 aprilie 2021.

Deși a fost declarată stare de urgență la nivel național, lucrurile nu se schimbă în lupta cu pandemia, iar spitalele nu dețin nici măcar medicamentele esențiale împotriva COVID-19, acuză consiliera prezidențială pentru probleme de sănătate, Ala Nemerenco, citată de Cotidianul.md. Ea a declarat că are informații că în multe spitale din țară lipsesc medicamente de bază utilizate în tratamentul anti-Covid-19, precum și alte medicamente esențiale. „Este revoltător că pacienții sau rudele lor sunt forțați să umble pe drumuri căutând în farmacii soluție fiziologică sau sisteme de perfuzii pentru a putea fi tratați”, s-a indignat consiliera prezidențială.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul în sănătate publică, Mihail Pîsla, atrage atenția că pandemia de coronavirus a „lovit” într-un moment în care, în Republica Moldova, structurile de sănătate publică sunt foarte slabe. El amintește că în anii 2009-2010 a fost efectuată o reformă a Serviciului de Supraveghere Sanitaro-Epidemiologică de Stat, care a fost transformat în Serviciul de Sănătate Publică. „Ea a dus la crearea acestei Agenții Naționale de Sănătate Publică, o structură foarte greoaie, foarte inflexibilă, accentul s-a pus nu pe îmbunătățirea managementului acestei agenții, dar pe economisirile în menținerea acesteia. În urma reformei au fost disponibilizate multe persoane, s-a întrerupt o memorie instituțională. (…) Eu vă dau un simplu exemplu, până acum din momentul când și-a dat demisia directorul agenției, Nicolae Furtună, (…) încă nu-i numită o persoană. Deci, structura-cheie care trebuie să se ocupe n-are conducător, nu-i numită persoana, cineva este interimar”, a explicat specialistul.

Deși Maia Sandu i-a scris lui Putin, cerându-i ajutor, Moscova a decis să anunțe prin intermediul lui Dodon, care nu ocupă nicio funcție oficială în stat, că va dona Republicii Moldova 180 de mii de doze de vaccin (din care 60 de mii de doze sunt destinate Tiraspolului)”, scrie Nicolae Negru în editorialul său pentru Ziarul Național. El presupune, astfel, că „președinta noastră nu este considerată demnă de încredere pentru a reprezenta relațiile „frățești, multiseculare” moldo-ruse și, cu atât mai mult, pentru a trage foloase electorale de pe urma lor. Cu alte cuvinte, Kremlinul nu lasă vrabia din mână pentru cioara din par. (…) Putem presupune că Rusia o așteaptă acum pe Maia Sandu să vină cu mâna întinsă la Kremlin. Nu e suficient că ea nu mai pomenește despre trupele ruse de pe Nistru și nu cere retragerea acestora, că promovează o politică externă „multivectorială, cu accent pe integrarea europeană”, după cum s-a exprimat, recent, Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin”, scrie editorialistul.

Interlopul Gheorghe Orlov, care ajuns în R. Moldova fiind acuzat că a avut misiunea de a destabiliza situația după alegerile prezidențiale – achitat de magistrații Judecătoriei Chișinău și „pus imediat în libertate”, informează publicația Ziarul de Gardă. Gheorghe Orlov, dat în căutare internațională, care în luna noiembrie a reușit să intre și să plece de pe teritoriul R. Moldova, a fost extrădat la 14 noiembrie 2020, din Ucraina către organele de drept din R. Moldova. La 7 decembrie 2020, prim-vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, deputatul Igor Grosu, a acuzat că ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, împreună cu președintele în exercițiu, de atunci, Igor Dodon, au organizat intrarea în R. Moldova, în perioada 1 noiembrie – 15 noiembrie, a unei autorități criminale. Și ex-ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat atunci intrarea în țară a interlopului Gheorghe Orlov, spunând că acesta „a stat în restaurantele din nordul țării, așteptând rezultatele alegerilor”. În replică, ministrul Voicu a respins acuzațiile și a declarat că atunci când a intrat în țară Orlov nu figura în baza de date a Poliției de Frontieră, mai amintește ZdG.

TV8 a realizat o investigație: „Imperiul familiei Răducan: întreprinderi de stat și terenuri municipale privatizate, case în Chișinău și vilă în pădure”. Jurnaliștii dezvăluie că directorul Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, „a lucrat la stat aproape 30 de ani, însă a devenit între timp multimilionar, latifundiar, cu afaceri în domeniul imobiliar, extracției de nisip și chiar producere de biscuiți”. Demnitarul nu a dorit să comenteze, acuzând postul de televiziune că ar pregăti „un material tendențios, denigrator, manipulator și motivat politic”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău