ZdG | Interesul majorității parlamentare este ca Guvernul Chicu să supraviețuiască. Lupta continuă (Revista presei)

  • 16 Iulie 2020 09:31
ZdG | Interesul majorității parlamentare este ca Guvernul Chicu să supraviețuiască. Lupta continuă (Revista presei)

Revista presei - 16 iulie 2020.

Ziarul Național reține faptul că premierul Chicu a avut întâlniri cu ambasadorii UE, României și Germaniei, inaintea ședinței de Parlament în cadrul căreia au urma să fie depusă momoțiunea de CENZURĂ împotriva Cabinetului de miniștri. Moțiunea a fost inițiată de Platforma DA și a fost semnată până acum de către cei 11 deputați ai acesteia, de către deputatul Octavian Țîcu și de către legislatorii din grupul „Pro Moldova”, în total 26 de deputați.

Mai multe PROTESTE sunt anunțate astăzi în centrul Chișinăului, informează Ziarul Național. Reprezentanții domeniului HoReCa au obținut pentru joi, 16 iulie, autorizații pentru a organiza proteste în Piața Marii Adunări Naționale împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 10 iulie curent. De asemenea, un protest se anunță și în fața Parlamentului, unde deputații se vor aduna în ședință. Manifestația va fi organizată de „Forța veteranilor” împotriva „inactivității Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în aprobarea cerințelor sociale ale veteranilor de război”.

„Interesul majorității parlamentare este ca Guvernul Chicu să supraviețuiască. Lupta continuă” – titrează Ziarul de Gardă, într-un articol la aceeași temă cu analiștii politici.

În ediția din 16 iulie a Ziarului citiți și despre casa cu trei niveluri, „nefinisată” și nedeclarată a șefului socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță, într-o anchetă a jurnaliștilor Ziarului de Gardă.

În același ziar aflați ce puteți face dacă ați fost amendați cu 22 500 de lei în perioada pandemiei.

Tot aici găsiți un interviu cu Igor Hîncu, fondatorul afacerii EduJoc - un producător local de jucării care a reușit să facă viziere, să livreze echipament de protecție pe timp de pandemie și să promoveze implicarea socială în R. Moldova.

„Republica Moldova a depășit pragul de 20.000 de îmbolnăviri. Între timp, șeful statului, Igor Dodon, nu păstrează distanța socială, recomandată de autorități, atenționează Cotidianul. Igor Dodon se laudă pe contul său de Instagram că în drum spre casa, după o zi foarte activă în raionul Hâncesti, a întâlnit un mire și o mireasă, cu care nu a ezitat să facă o fotografie, fără însă a păstra distanța socială. Nu este prima dată când șeful statului încalcă normele stabilite de autorități în contextul COVID-19. Însă, acesta nu poate fi tras la răspundere, pentru că are imunitate, așa cum spun reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne”, scrie Cotidianul.

Într-un comentariu preluat de portalul Anticorupție, experta Aurelia Peru scrie că „soarta Guvernului Chicu încă nu este pecetluită. Platforma DA a aruncat mingea pe terenul PAS. Urmărim cu sufletul la gură jocul și tragem concluzii în ajunul scrutinului prezidențial. Totuși, să nu uităm că avem o republică parlamentară, subliniază experta, atenționând totodată că „tătucii” sunt protagoniștii regimurilor autoritare, sunt demagogi și oportuniști. Totodată, autoarea semnalează că sistemul politic din Republica Moldova este încă foarte fragil, nu are nici formă, nici conținut. Îmbătăm electoratul cu promisiuni neconstituționale în contextul alegerilor prezidențiale. Mai mult, se dorește reducerea numărului de deputați până la 61. Și asta în condițiile unui regim parlamentar! E ceva tare-tare putred în sistemul politic moldovenesc”, constată experta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău