ZdG în căutarea celor 500 de aparate pentru respirație artificială, anunțate de autorități (Revista presei )

  • 10 Aprilie 2020 09:47
ZdG în căutarea celor 500 de aparate pentru respirație artificială, anunțate de autorități (Revista presei )

Revista presei din 10 aprilie 2020

Ziarul Național scrie că decizia Curții Constituționale trezește mai multe semne de întrebare: „Este o decizie CIUDATĂ. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva”, comentează fostul  președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. El a subliniat la TVR Moldova că sesizarea a fost depusă asupra prevederilor care nu au nicio legătură cu pandemia, așa cum pretinde guvernarea. „Autorul sesizării a avut anumite semne de întrebare vis-a-vis de prevederile din legea respectivă care vizau accizele la țigări, intrarea în zonele vamale a duty free-urilor, taxele pentru resurse naturale. Și e pe bună dreptate. E ciudat că în condițiile pandemiei, Guvernul se preocupă de regimul fiscal de la intrările cu zone duty free sau modifică taxele pentru extragerea nisipului. Prin urmare, Curtea, în mod obiectiv, urma să răspundă la această întrebare. Totodată, Alexandru Tănase este de părere că magistrații trebuiau să adopte o decizie finală în cazul acestor sesizări, și nu să suspende decizia, întrucât, anumite prevederi din acel pachet sunt cu adevărat urgente în condițiile actuale de pandemie.

„ZdG în căutarea celor 500 de aparate pentru respirație artificială, anunțate de autorități. Câte aparate de respirație artificială sunt în instituțiile medicale din R. Moldova? – Ziarul de Gardă a telefonat la toate spitalele raionale și cele republicane timp de o săptămână ca să obțină câteva zeci de răspunsuri seci, supărate, dar și refuzuri. Așa, „cerșind” date, a aflat că multe dintre aparatele pentru respirație artificială sunt încă de pe vremea sovietică și se defectează foarte des, dar șefii de spitale au răspuns evaziv, unii mărturisind că li s-a interzis „de la Minister” să vorbească cu jurnaliștii. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, în total, spitalele raionale și cele republicane, sunt dotate cu 500 de aparate pentru respirație artificială. Din informația obținută de la administratorii celor 40 de instituții medicale, care au răspuns Ziarului de Gardă, publicația  ajunge la cifra de 358 de aparate pentru respirație artificială. Aceste aparate, însă,  nu vor putea fi folosite în totalitate pentru pacienți cu Covid-19, deoarece  sunt destinate și pentru multiple urgențe de care au nevoie pacienții. Ziarul mai scrie că în luna martie a acestui an,  în contextul răspândirii infecției cu noul virus COVID-19, trei spitale raionale au suplinit numărul de aparate de ventilare artificială a plămânilor. În toate trei cazuri, achizițiile au fost plătite de Consiliile raionale, iar singurul participant la proceduri a fost „IM GBG MLD”. Costul pentru procurarea unui aparat de ventilare artificială a plămânilor se estimează la circa 400 de mii de lei”.

„În situația complicată și complexă legată de combaterea pandemiei, R. Moldova e condusă de interesele electorale ale președintelui Dodon, agenda sa personală electorală fiind foaia de parcurs din ultimele patru luni a guvernării constituite de acesta în condiții dubioase de corupție și șantaj politic, scrie într-un comentariu pentru Gazeta de Chișinău, expertul Veacelav Negruță. Totodată, schemele financiare și interesele de grup ale persoanelor din anturajul președintelui Dodon capătă proporții și turații, inclusiv pe seama suferințelor oamenilor în această perioadă. Iar asumarea de răspundere a Guvernului care, printre altele, facilitează și anumite scheme financiare ale unor persoane din actuala guvernare doar confirmă caracterul clientelar al acestei guvernări. De patru luni Dodon și guvernarea sa ne tot povestește despre creditul „salvator” din Federația Rusă, care ar fi trebuit să acopere gaura de cinci miliarde de lei din bugetul 2020, plasată chiar de Dodon. „Salvator”, poate, doar pentru campania electorală a principalului socialist din R. Moldova, comentează autorul. Între timp, adevărații parteneri ai Republicii Moldova încearcă să afle care sunt prioritățile și necesitățile vitale ale oamenilor pentru a direcționa ajutorul necesar urgent și necondiționat. Uniunea Europeană, FMI sau Banca Mondială, guvernele țărilor occidentale sunt dispuse să ajute cu sute de milioane de euro pentru necesitățile de ordin medical, pentru menținerea și dezvoltarea afacerilor, pentru comunitățile noastre, iar guvernarea lui Dodon umblă cu plecăciuni față de niște promisiuni deșarte din Kremlin. Și nu are voie să accepte ajutorul partenerilor din Occident. Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor săi, nu de mila partenerilor lui Dodon. E nevoie de a readuce în albia constituționalității rolul fiecărui actor politic, fără a i se permite să facă politică externă în nume propriu și în interes îngust de grup, scrie expertul.

„Deținătorii de patente, la limita existenței în contextul crizei din țară: I-am pus copilului ultima bucată de pâine pe masă” – titrează Jurnal.md, care scrie că  indiferența statutului față de cei care și-au pierdut sursa de existență odată cu închiderea piețelor, duce la limită deținătorii de patente care nu mai au cu ce să-și hrănească familiile după ce și-au pierdut dreptul de a activa, și nu pot beneficia acum nici de ajutor de șomaj.

POPULISM FĂRĂ MARGINI! Dodon promite „SUPORT” Mitropoliei Moldovei deși ÎPS Vladimir TRĂIEȘTE ÎN LUX, titrează pe de altă parte Timpul. Igor Dodon a uitat că statul este separat de biserică și promite că va ajuta Mitropolia condusă de ÎPS Vladimir, care ar fi „afectată” de pandemia coronavirusului. Timpul scrie ce-ar trebui să făcă cu adevărat BISERICA, aminitind în acest context că Patriarhia Română a oferit ajutor financiar și material pentru cei care au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus,  a anunțat o contribuție totală de peste 7 milioane de lei până în prezent în ajutorarea tuturor celor afectați de pandemie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău