ZdG | Ilan Șor, de patru ani IMUN în fața justiției. (REVISTA PRESEI)

  • 27 Ianuarie 2019 14:20
ZdG | Ilan Șor, de patru ani IMUN în fața justiției. (REVISTA PRESEI)

Ilan Șor, de patru ani „imun” în fața justiției – titrează Ziarul de Gardă, care amintește că în februarie, curent, se împlinește un an de când dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel Cahul. În această perioadă, au avut loc 9 ședințe de judecată, majoritatea fiind amânate.

Totodată, în septembrie 2018, a fost luată o pauză de trei luni în acest dosar, în scopul efectuării unei expertize la cererea avocaților lui Șor. Din acel moment, ședințele de judecată sunt amânate pe motiv că expertiza nu a fost finalizată, iar Ilan Șor, între timp, a degrevat din funcția de primar de Orhei, pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Cu două dosare penale, Șor candidează la parlamentare, scrie Ziarul de Gardă.

Adevărul notează că Valeriu Munteanu, intimidat să-și desfășoare campania electorală la Orhei: Cu regret, poliția a asistat impasibilă – titrează publicația.

Într-un editorial pe Cotidianul.md, comentatorul Victor Ciobanu atrage atenția că la votul din 24 februarie, când va fi organizat și un referendum, „timpul de procesare” al unui alegător la secția de votare se majorează de 4 ori! Pentru că cetățeanul are de ștampilat nu un buletin, ca în scrutinele precedente, dar 4! Ceea ce va crea cozi la secțiile de votare. Dar principala lovitură va fi dată cetățenilor din diasporă, care nu votează cu guvernarea. Votul diasporei poate înclina balanța și asta s-a văzut clar în campania prezidențială din 2016. De aceea introducerea referendumului lovește direct în diasporă ca să diminueze numărul voturilor. Și dacă cozile imense s-au mișcat încet în 2016 și mulți cetățeni așa și nu au reușit să voteze, acum aceste cozi se vor mișca de 4 ori mai încet”, atenționează autorul.

Portalul Tribuna.md face un TOP al celor mai importante provocări ce vor sta în fața viitoarei guvernări. Printre acestea primează asigurarea stabilității financiar-bugetare. Lipsită de suportul financiar al europenilor și promovând mai multe măsuri populiste și cu puternică amprentă electorală (majorări de salarii și pensii, reabilitări de drumuri, diminuări ale poverii fiscale pe anumite segmente etc.) actuala guvernare a făcut o enormă gaură bugetară, care va fi o povară grea asupra bugetului de stat în anii următori. Evident, proporțiile reale ale acestei găuri sunt ascunse, dar după alegeri vor ieși în evidență. A doua mare provocare a viitoarei guvernări, potrivit publicației va fi să asigure stabilitatea internă. Cu siguranță, după alegeri vor apărea premise pentru destabilizări ale situației și vor fi suficienți actori politici interesați ca „lucrurile să scape de sub control”, crede publicația. Printre problemele pe care trebuie să le rezolve viitoarea guvernare sunt stoparea exodului masiv al populației, scoaterea structurilor de drept de sub control politic, reforma autentică a economiei, precum și cea a sistemului de asistență socială. Refacerea relațiilor externe, soluționarea problemei integrității teritoriale a țării – alte provocări pentru viitoarea guvernare, care trebuie să miște în sfârșit carul în această direcție, în caz contrar evoluția evenimentelor în plan extern, mai ales în plan regional, ne poate pune la un moment dat în fața unei realități dure – Moldova a pierdut Transnistria pentru totdeauna.

Timpul califică drept SEPARATISM inițiativa unui deputat local care vrea să interzică activitatea partidelor politice din R. Moldova în UTA GAGAUZ YERY. Liderii autonomiei găgăuze intenționează implementarea unui nou sistem de alegere a deputaților în Adunarea Populară. Ideea de bază a acestui sistem constă în impunerea unei interdicții pentru partidele moldovenești de a-și desemna reprezentanții la puterea legislativă regională.

„Pe sticlele de vin din Georgia este scris că 20% din teritoriul ei este ocupat de Rusia, titrează portalul Deschide.md. Georgienii nu se resemnează: adevărul privind raptul, prin imixtiunea Rusiei, a 20% din teritoriul istoric al Georgiei apare, surprinzător, pe etichetele sticlelor de vin produs de un localnic în inima Caucazului

ZdG | Ilan Șor, de patru ani IMUN în fața justiției. (REVISTA PRESEI)

. Inscripția de pe sticla de vin se referă la cei peste 10 ani de război între Georgia și Rusia. Încă din 2008, armata rusă a intervenit în fosta republică sovietică pentru a susține regiune separatistă Osetia de Sud”.

Într-un editorial din Ziarul Național, publicistul Nicolae Negru revine la tema unirii, amintind de „pasul pe care Moldova l-a făcut atunci, la Unirea Principatelor și constituirea României moderne. Rolul decisiv pe care l-a jucat elita moldovenească este ignorat de moldoveniștii noștri vajnici din motive lesne de înțeles, pentru că îi pune în lumina adevărată, scoate la iveală esența lor falsă, trădătoare, primitivismul, provincialismul, incapacitatea de a vedea dincolo de orizontul județean, de linia (falsă) de hotar pe care a trasat-o în capetele lor propaganda antiromânească. De viziune care să ne unească în spirit și cultură, în armonie productivă și efort economic, de elită, de oameni politici capabili să realizeze proiecte istorice avem nevoie și azi, scrie autorul… Unirea fiind un obiectiv politic, cum altfel poate fi înfăptuită dacă nu prin luptă politică, dacă nu prin preluarea puterii de la stataliști? – se întreabă publicistul. Va trebui să așteptăm mult și bine momentul Unirii, dacă vom sta cu brațele încrucișate, mai ales în condițiile când adversarii ei, cei care lucrează pentru a ne trage înapoi sub poala Rusiei, vor avea acces la pârghiile puterii, pe care le vom lăsa, „generoși”, la dispoziția lor. Ideea unionistă merge înaintea liderilor noștri. Numărul unioniștilor e în creștere, în pofida imaginii nu tocmai agreabile a unor lideri unioniști, în pofida lipsei unor partide pe măsura așteptărilor noastre. E mare nevoie de politicieni care să reprezinte în mod onorabil ideea Unirii”, subliniază Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău