ZdG: Doi cetățeni moldoveni dețin 51 la sută din acțiunile companiei care a cumpărat Air Moldova (Revista presei)

  • 03 Octombrie 2018 09:53
ZdG: Doi cetățeni moldoveni dețin 51 la sută din acțiunile companiei care a cumpărat Air Moldova (Revista presei)

„Beneficiarii finali ai tuturor creditelor Băncii de Economii au fost Plahotniuc și Șor”, a declarat Veaceslav Platon, controversatul bancher, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar din Moldova, într-un interviu acordat publicației RISE Moldova.

Potrivit lui Veaceslav Platon, „în susținerea acestor declarații există probe documentare concrete”.

Jurnaliștii au precizat că interviul a fost realizat prin intermediul avocaților lui Platon, după ce Administrația Națională a Penitenciarelor a refuzat un interviu video cu acesta. Motivul - „condamnatul are calitatea procesuală în altă cauză penală aflată în procedură”. Reporterii RISE subliniază că astfel, nu au avut posibilitatea să confrunte unele răspunsuri sau să facă precizări. 

Ziarul de Gardă scrie despre vânzarea Air Moldova companiei Civil Aviation Group SRL, cu 1,2 miliarde de lei. Jurnaliștii arată că întreprinderea a fost fondată relativ recent, pe 23 august 2018, de către un grup de investitori între care cota cea mai mare (49%) este deținuta de Blue Air.

Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin câte 25.5% dintre acțiuni (....) Unul dintre acționari este Serghei Melnik, fost candidat la funcția de guvernator, expert financiar și președinte al unei companii de consultanță din SUA. Celălalt asociat este Andrei Ianovici, care potrivit Agenției Proprietăți Publice, este coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia)”, scrie Ziarul de Gardă. Publicația mai notează că: ”Pe 30 august, Ianovici și Melnik, împreună cu Air Global Group Lip au mai fondat o companie – Air Jet Company”. 

Presa națională se referă și la situația în care două posturi de televiziune, TV8 și Jurnal TV au accesul interzis la conferințele de presă ale Partidului Democrat, ținute la sediul formațiunii. Agenția IPN îl citează pe directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care este de părere că lista instituțiilor media indezirabile guvernării ar putea să se mărească pe măsura apropierii alegerilor parlamentare. „Acest tăvălug al interdicțiilor va merge mai departe în instituțiile publice. (...) Lucrurile vor degrada cu siguranță, dar efectul va fi invers decât cel așteptat de către cei care impun interdicții”, a declarat Petru Macovei. 

Cum a fost concediată întreaga redacție a postului 10TV, pentru o știre în care este criticat regimul Plahotniuc-Dodon”, titrează Cotidianul. Publicația îl citează pe realizatorul emisiunii ”Sfatul Țării”, Anatol Ursu, care a anunțat că nu va mai lucra în cadrul redacției, din cauzaunei știri, care peste noapte nu a mai coincis „politicii editoriale”.

Portalul Centrului pentru Jurnalism Independent, Media-Azi, îl citează de asemenea pe Anatol Ursu, care a explicat că echipa redacțională a decis să se concedieze în semn de solidaritate cu una dintre colegele lor, Alina Panico, prezentatoarea buletinului de știri. El a precizat că în ultimele două săptămâni, conducerea postului le sugera cum să scrie despre anumite subiecte, recomandări pe care jurnaliștii le-au ignorat.

Întrebat dacă indicațiile veneau de la Silviu Tănase, Anatol Ursu a răspuns doar că el (Silviu Tănase) este proprietarul licenței. Solicitat de Media-Azi, Silviu Tănase nu a dorit să comenteze această situație.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău