ZDG | Dodon lansează „Anul familiei” cu eschivări de la publicarea raportului financiar al Fundației „Din suflet” (Revista presei)
-
29 Ianuarie 2019 09:43
Revista presei - 29 ianuarie 2019.
”Alegerile parlamentare din Republica Moldova - salt în necunoscut”, titrează publicația Adevărul. Autorul, Radu Carp, notează că, ”în absența unor sondaje credibile și în condițiile în care nicio analiză electorală serioasă nu a apărut până acum la Chișinău, este greu de prevăzut care va fi rezultatul alegerilor și mai ales dacă se va forma o majoritate parlamentară clară. Un lucru este însă cert: potențialul de coaliție al tuturor partidelor participante la alegeri este foarte redus. Clivajul ideologic nu se suprapune peste cel geopolitic, iar clivajul pro sau anti-european este complet nerelevant, din moment ce PDM declară virtuțile pro-europenismului, dar promovează subordonarea justiției. De altfel, interesul PDM este ca negocierile post-electorale să fie cât mai îndelungate, caz în care guvernul Filip va rămâne la putere încă mult timp. (…) Oricare ar fi rezultatul alegerilor, Republica Moldova va traversa o perioadă de instabilitate politică și va fi guvernată mai puțin eficient și mai netransparent decât în momentul de față”, conchide autorul în Adevărul.
”Dodon lansează „Anul familiei” cu eschivări de la publicarea raportului financiar al Fundației „Din suflet”, scrie Ziarul de Gardă. Publicația notează că la eveniment au fost invitate cupluri longevive și familii cu mulți copii, cărora li s-au oferit pachete din partea Fundației Galinei Dodon „Din suflet”.
”Dodon susține că pentru acest eveniment nu s-au cheltuit bani publici și că raportul financiar al fundației, despre care a promis anterior că va fi publicat, va fi disponibil pentru public „la timpul potrivit”. Galina Dodon nu a oferit detalii despre data publicării raportului fundației pe care o conduce. Igor Dodon a menționat însă că nu toți donatorii fundației sunt de acord să le fie făcute publice numele”, scrie Ziarul de Gardă.
Și, în aceeași publicație, găsim un material despre un judecătorul Gheorghe Popa, reținut în flagrant în urmă cu cinci ani și jumătate, după ce ar fi acceptat 200 de USD de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune. Acesta a fost declarat nevinovat ulterior, definitiv și irevocabil, de instanțele de judecată, și a acționat statul în judecată, solicitând compensarea unor prejudicii totale de 1,6 milioane de lei. Prima instanță i-a admis parțial solicitarea și a decis că statul este bun de plată, după ce i-a încălcat drepturile magistratului, care a revenit, acum un an și jumătate, în funcția de judecător, scrie Ziarul de Gardă.
Portalul Mold-Street anunță că banca Moldincombank va fi vândută până la alegeri. Autoritățile de la Chișinău acționează foarte operativ ca să vândă Moldidnconbank până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, subliniază publicația care face referire la surse din sistemul bancar, potrivit cărora termenul limită este 26 februarie 2019, adică a treia zi după scrutin. Astfel, Agenția Proprietății (APP), adică Guvernul va cumpăra acțiunile și apoi le va revinde investitorului bulgar. Prețul a fost stabilit la peste 764 milioane lei (circa 39,1 milioane de euro). Mold-Street mai notează că afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 ani închisoare pentru escrocherie și corupere a venit cu un avertisment la adresa potențialilor cumpărători. Acesta susține într-o scrisoare deschisă, publicată pe blogul său, că vânzarea acțiunilor Moldindconbank, dar și ale companilor de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group este rezultatul crimelor comise de "un grup criminal cunoscut care a preluat puterea în Republica Moldova".
Și, ziarul regional Expresul publică nemulțumirile mai multor angajați din sistemul public față de noul sistem de salarizare. ”Chiar dacă au fost promise majorări considerabile, aceștia s-au trezit cu salarii mult mai mici decât cele pe care le avuseseră”, subliniază publicația care o citează pe Maria Buruiană, director educativ la Liceul ”Gheorghe Asachi” din Ungheni: ”Când domnul prim-ministru Pavel Filip a declarat că sunt mincinoși cei care au zis că salariul li s-a micșorat, vreau să-i zic: eu fac parte dintre mincinoșii cărora li s-a micșorat salariul. Mie personal – cu 1200 de lei”, a spus aceasta. Cadrul didactic a mai spus că nu se mai achită nici pentru gradul didactic și nici pentru vechimea în muncă.
”Specialiștii de la Direcție Educație susțin că vor fi făcute modificări. Potrivit Parascoviei Zagoreanu, specialist principal al Direcției respective, pe 25 ianuarie, urmau să fie transmise la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propunerile de modificare, printre care luarea în calcul a gradului managerial și al vechimii în muncă. Nimeni, însă, nu a putut spune când vor fi făcute aceste modificări și dacă vor fi luate în calcul”, mai scrie ziarul regional de la Ungheni, Expresul.