ZdG | Ce (nu) spune Ministerul Justiției despre expertiza care amână ședințele din dosarul Șor (Revista presei)

  • 15 Martie 2019 09:33
ZdG | Ce (nu) spune Ministerul Justiției despre expertiza care amână ședințele din dosarul Șor (Revista presei)

Revista presei - 15 martie 2019.

După alegerile parlamentare din februarie, toți factorii politici din Republica Moldova ar trebui să se așeze la masa de dialog, să își identifice punctele comune și punctele de divergențe și să acționeze în funcție de mandatul încredințat de alegători, întrucât, pe lângă responsabilitatea pe care o au noii deputați aleși în fața partenerilor externi, există și o responsabilitate în fața alegătorilor, susține ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Cotidianul.md. Oficialul mai declară că, Uniunea Europeană este dispusă, în continuare, să întindă o mână de ajutor țării noastre, însă Republica Moldova trebuie să arate clar unde dorește să se poziționeze. Totodată, ambasadorul transmite că, autoritățile de la Chișinău ar trebui să înțeleagă că „nimeni nu oferă cecuri în alb”, în special, după scrutine electorale, scrie Cotidianul.

Comentând noua ofertă a Partidului Democrat pentru formarea unei guvernări,  deputatul Blocului „ACUM”, Igor Munteanu, care a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „Dacă Partidul Democrat (PD) ar ști ce este onoare și ar trata responsabil cetățenii R. Moldova, poate că atunci acesta ar fi primul dintre partide care ar susține proiectele de de-oligarhizare a statului, anunțate de Blocul „ACUM”. El a amintit în context, inclusiv despre raportul Kroll-2 și furtul de la Banca de Economii.

Potrivit unei analize publicată de www.coment.md, „în situaţia politică creată, în continuare se pot întâmpla doar două lucruri: unu – într-o formă sau alta PDM va rămâne la putere şi, depăşind un nou momentul de vulnerabilitate, îşi va distruge oponenţii politici cum a făcut şi până în prezent. „Doi – să admitem că vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Cel mai probabil, acestea se vor desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi cele din data de 24 februarie 2019, adică în condiţiile unui control total al PDM”, atenționează publicația.

”În Parlament au intrat toţi cei care au furat miliardul”, titrează Adevărul, care îl citează pe fostul președinte Vladimir Voronin. Potrivit liderul PCRM. „Aceasta este înfrângerea totală a Republicii Moldova şi a cetăţenilor ţării noastre. Evenimentele care o să urmeze după aceste alegeri, o să dovedească acest adevăr. A pierdut Moldova, a pierdut ţara, a pierdut poporul. În Parlament au intrat toţi acei care au furat miliardul, în afară de cei de la ACUM”, a declarat Vladimir Voronin la postul public de televiziune. Voronin susţine că alegerile au fost fraudate, iar alegătorii mituiți. În acest sens, ex-preşedintele ţării a spus că alegerile ar trebui anulate şi declarate altele noi.

Ce (nu) spune Ministerul Justiției despre expertiza care amână ședințele din dosarul Șor” scrie Ziarul de Gadă. Deși dosarul Șor se află de un an pe masa magistraților de la Curtea de Apel Cahul, majoritatea ședințelor de judecată din acest dosar au fost amânate după ce avocații primarului de Orhei au solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile. Nici avocații, nici procurorii, nu oferă însă prea multe detalii despre esența acestei expertize. Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Şor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, ca fiind unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Ziarul de Gardă citează reportajul televiziunii Al Jazeera despre cine este Plahotniuc – „un oligarh și politician cunoscut sub numele de „Păpușar”, care, potrivit unora, trage sforile de mai bine de un deceniu, fără a fi oficial la cârma țării”, după cum îl descrie jurnalista Glenn Ellis. ”Criticii lui spun că este un oligarh care trage corzile într-o țară prinsă între Europa și Rusia, în timp ce susținătorii lui spun că este un om de afaceri de succes – transformat în politician”, citează Ziarul de Gardă. Reporterii au vizitat R. Moldova în contextul alegerilor parlamentare. Aceștia au vizitat mai multe localități din R. Moldova și au intervievat politicieni, experți, jurnaliști, dar și simpli cetățeni, pentru a afla cine este Vlad Plahotniuc și cum este perceput acesta în societate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
3,33 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Wed
4 °C
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
0 °C
Sun
2 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău