ZDG: „Campania electorală parlamentară din 2019 coincide cu marea glodărie naţională” (Revista presi)

  • 11 Februarie 09:50
ZDG: „Campania electorală parlamentară din 2019 coincide cu marea glodărie naţională” (Revista presi)

„Campania electorală parlamentară din 2019 coincide cu marea glodărie naţională, scrie Ziarul de Gardă, odată ce candidaţii au pornit oficial prin sate, să dialogheze cu alegătorii, dar acolo îi aştepta o mare provocare: gloduri mai bune şi mai adânci, comentează publicația. Glodul va fi declarat în curând monedă naţională, iar în acest mod Moldova ar putea deveni una dintre cele mai bogate state din lume”, ironizează Ziarul de Gardă.

Despre planurile și sinceritatea candidaților independenți, scrie și Timpul în ultimul său număr, care a discutat cu câțiva dintre cei peste 400 de candidați care  vor să devină deputați în cele 51 de circumscripții uninominale. Printre ei se numără și mulți candidați independenți, care, dacă vor ajunge în legislativ și nu vor adera la viitoarea coaliție de guvernare, nu vor putea schimba nimic în R. Moldova”, scrie Timpul.

Diaspora poate contribui la crearea unei opoziții parlamentare pro-reformă, susține politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Dinamizarea votului diasporei va crea oportunități politice pentru opoziție, care nu va putea să guverneze, deoarece nu va avea majoritate și refuză orice coaliție cu PDM, dar, în schimb, poate deveni o opoziție parlamentară robustă, opinează expertul. În opinia lui, rezultatele alegerilor parlamentare din 2019 ar putea avea un rol decisiv, ulterior, privind gradul permis de implicare a diasporei în viața politică a țării. În mare parte, scrie Dionis Cenușa, stabilirea raportului de forță în parlament ar putea fi influențat de diaspora din Europa”.

Fiecare din marii actori politici dă dovadă că se teme de ceva anume – citim  într-o analiză politică de pe portalul Tribuna.md. Potrivit autorului, este o situaţie nemaiîntâlnită până acum în alegerile din Moldova, când toţi actorii politici de bază sunt, în egală măsură, încercaţi de un puternic sentiment de teamă. Guvernarea se teme că asupra corectitudinii alegerilor vor plana suspiciuni şi că rezultatele acestora ar putea să nu fie recunoscute în plan internaţional (dacă ele vor fi favorabile PD), iar aceasta poate genera tensionări de situaţie în perioada postelectorală. PSRM şi blocul ACUM se tem că guvernarea fie va determina eliminarea lor din alegeri, fie va exercita presiunile de rigoare ca rezultatele scrutinului să nu fie validate (dacă nu-i vor conveni), exact aşa cum s-a întâmplat în cazul alegerilor primarului capitalei din 2018”, scrie Tribuna.

În cadrul unui interviu acordat aceluiași portal, analistul politic, Anatol Țăranu, a vorbit despre cât de pregătiți au venit principalii concurenți electorali către aceste alegeri şi cine și-a făcut cel mai bine temele pentru acasă. Potrivit analistului, socialiștii au intrat în scrutin cel mai bine pregătiți politic, cu un capital geopolitic major, cu o asistență mediatică apreciabilă și fără deficit de resurse materiale și financiare. „Spre deosebire de socialiști, PD, ca partid de guvernământ, se confruntă, în plan electoral, cu dificultăți mult mai mari”. „Capitalul electoral geopolitic al PD este considerabil șubrezit de opoziția proeuropeană, la care se adaugă invectiva de forță oligarhică. Și în plan doctrinar PD cu greu poate fi apreciat ca un partid cu o ideologie clară. Puterea PD constă în resursa administrativă, materială și mediatică impresionantă. Potrivit lui Anatol Țăranu, „ACUM, el a ratat șansa de a fi unica forță de opoziție proeuropeană, chiar dacă este cotat cel mai bine pe acest segment electoral”. „Rateul principal al ACUM sunt unioniștii, care, la rândul lor, n-au fost capabili să genereze un proiect electoral consolidat. Dispersarea dramatică a flancului opoziției proeuropene și unioniste echivalează cu absența lor în viitorul act de guvernare”, susține Anatol Ţăranu.

Sursa foto: independent.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
23,64 °C
cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
22 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8041 -0.0507
USD 17.6530 -0.0374
RON 4.1840 -0.0110
UAH 0.6812 -0.0036
RUB 0.2813 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău