FOTO | Zboruri directe dintre R. Moldova și SUA. Autoritățile au semnat un acord cu impact strategic

  • 18 Mai 2023 19:00
FOTO | Zboruri directe dintre R. Moldova și SUA. Autoritățile au semnat un acord cu impact strategic

O înțelegere cu impact strategic între Rep. Moldova și Statele Unite, care prevede liberalizarea traficului aerian între cele două state, a fost semnată astăzi, 18 mai, la Chișinău. Acordul, intitulat “Open Skies”, semnat de ministra Infrastructurii Lilia Dabija și secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse, Richard Verma, deschide oportunitatea pentru ambele țări de a opera zboruri directe din Chișinău spre destinații din Statele Unite și viceversa, scrie Radio Chișinău.

Acordul va contribui la dezvoltarea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova, diversificarea destinațiilor, acesta având un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, precum și facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite.

Potrivit ministrei Infrastructurii, Lilia Dabija, negocieri privind semnarea unor acorduri similare se poartă și cu autoritățile din alte state. Ea a menționat că în prezent este în lucru un plan de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău pentru a atrage cât mai mulți operatori.

„Acordul demonstrează încă o dată fortificarea relațiilor bilaterale, și investițiilor. Ne dorim cât mai multe zboruri pe spațiul nostru aerian, înspre SUA și dinspre SUA. Negociem astfel de acorduri și cu alte state și de asemenea încercăm să elaborăm și să definitivăm cât mai curând, un plan de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău pentru a atrage cât mai mulți operatori. Ori îndată ce avem semnate astfel de acorduri de colaborare bilaterale cu alte state, să atragem investitori, astfel încât să beneficieze toți cetățenii Rep. Moldova și mai ales investitorii de avantajele oferite de astfel de colaborări”, spune  Lilia Dabija.

Acordul reprezintă un pas important în creșterea investițiilor și intensificarea relațiilor comerciale și celor privind securitate între Rep. Moldova și Statele Unite, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse, Richard Verma.

„Acest Acord va ajuta companiile aeriene să ofere mai multe servicii accesibile, conveniente și eficiente, și vine în completarea relațiilor bilaterale puternice. Este un pas important de a crește investițiile și relațiile comerciale, între țările noastre, relațiile de securitate, și susține mai departe eforturile de consolidare a  Rep. Moldova și deschidere a unui mediu de afaceri transparent”, spune Richard Verma.

Amintim că la ședința de miercuri, 17 mai, Cabinetul de Miniștri a aprobat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul de la Chișinău și Guvernul de la Washington, așa încât SUA urmează să aloce un grant suplimentar în valoare de 220 de milioane de dolari Republicii Moldova. Banii urmează a fi folosiți pentru consolidarea securității energetice și rambursarea cheltuielilor pentru achizițiile de energie electrică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău