Xi Jinping și-a început vizita în Statele Unite. Președintele chinez se întâlnește astăzi cu Joe Biden

  • 15 Noiembrie 2023 14:09
Xi Jinping și-a început vizita în Statele Unite. Președintele chinez se întâlnește astăzi cu Joe Biden

Președintele chinez Xi Jinping și-a început, marți, prima vizită în Statele Unite după șase ani, după ce președintele Joe Biden a declarat că urmărește să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite Reuters. Cei doi lideri se vor întâlni, miercuri dimineață, în San Francisco.

Xi se află în prima sa vizită în SUA din 2017. El urmează să se întâlnească, miercuri dimineață, cu Biden într-o locație nedezvăluită din zona golfului San Francisco și apoi să participe la summitul anual al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), scrie News.ro.

Summitul lui Xi cu Biden va fi prima întâlnire față în față dintre liderii american și chinez de un an și a fost prezentată de oficialii americani ca o oportunitate de a reduce fricțiunile în ceea ce mulți consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate din lume. Xi a salutat de pe treptele avionului său Air China la sosire și a coborât pentru a se întâlni cu oficialii americani pe pistă, inclusiv cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și cu ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns.

Apoi s-a urcat în limuzina sa chineză Hongqi, sau „Steagul roșu”, și a plecat de la aeroport spre San Francisco, unde sunt așteptate demonstrații atât pro, cât și contra vizitei sale. Cu mai puțin de două ore mai devreme, secretarul de stat american Antony Blinken s-a adresat miniștrilor celor 21 de membri ai APEC și a subliniat că SUA crede într-o „regiune în care economiile sunt libere să își aleagă propria cale... unde bunurile, ideile, oamenii circulă legal și liber”.

Blinken nu a menționat numele Chinei, dar limbajul său a reluat retorica americană din ultimii ani, în care Washingtonul a acuzat China că intimidează țările mai mici din Indo-Pacific și că încearcă să submineze ceea ce SUA și aliații săi numesc ordinea „bazată pe reguli”.

Reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, care, împreună cu Blinken, a deschis sesiunea ministerială APEC, a declarat că reuniunea de la San Francisco are loc într-un moment de „mare incertitudine și provocări” pentru regiune. Ea a menționat tensiunile geopolitice în creștere, lanțurile de aprovizionare fragile și agravarea crizei climatice.

Anterior, Biden a declarat că urmărește să îmbunătățească relația cu China după o perioadă de relații tensionate și că va încerca să reia comunicațiile normale între cele două superputeri, inclusiv contactele între militari. Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că Biden și Xi vor discuta, de asemenea, despre conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza, precum și despre eforturile SUA de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva armatei ruse.

Chestiunile economice vor ocupa un loc important pe ordinea de zi. Biden a declarat că SUA nu doresc să se decupleze de China, ci doresc să schimbe în bine relația economică. Administrația a făcut un efort pentru a „de-risca” unele lanțuri de aprovizionare americane critice față de China, pe măsură ce concurența economică și militară dintre cele două țări a crescut. Xi, care încearcă să atragă investiții străine în timpul APEC pentru a contracara dificultățile recente ale țării sale, este așteptat să ia masa cu cei mai importanți directori de afaceri din SUA miercuri.

Pentru întreprinderile americane, va fi o șansă de a se întâlni direct cu liderul Chinei, în timp ce caută modalități de a naviga prin încetinirea economică a acestei țări și prin incertitudinea cauzată de extinderea normelor de securitate chinezești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău