Xi Jinping obține al treilea mandat de președinte al Chinei

  • 10 Martie 2023 08:25
Xi Jinping obține al treilea mandat de președinte al Chinei

Xi Jinping a obținut vineri, 10 martie, un istoric al treilea mandat de președinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al țării după mai multe generații, transmite Agerpres.

Rezultatul votului deputaților, anunțat cu puțin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abțineri.

Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era de orice îndoială.

Liderul de 69 de ani a obținut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC și a comisiei militare, cele mai importante două funcții de putere.

Unic candidat, a fost reales în funcție pentru aceeași durată ca șef al statului.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestații la sfârșitul lui noiembrie împotriva politicii sale "zero Covid" și un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiecte sensibile evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment foarte orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău