WSJ: SUA va sancționa tranzacțiile de răscumpărare (ransomware) în criptomonede și platformele care le susțin
-
18 Septembrie 2021 17:31
Administrația Biden se pregătește să adopte sancțiuni împotriva mai multor entități pentru a lupta împotriva tranzacțiilor ilicite în criptomonede precum plățile cerute în cazul atacurilor de tip ransomware, scrie vineri Wall Street Journal, preluat de AFP.
Trezoreria americană americană intenționează să impună sancțiuni de săptămâna viitoare, conform unor surse apropiate dosarului. Contactată de AFP, Trezoreria nu a răspuns vineri seară unei solicitări de a comenta aceste informații.
Potrivit experților citați de cotidianul economic american, Departamentul Trezoreriei SUA, care a refuzat să precizeze țintele acestor sancțiuni, ar urma să vizeze portofelele digitale care acceptă tranzacții de răscumpărare și platformele criptografice care ajută la transferarea acestor sume.
Dincolo de sancțiunile țintite, Departamentul Trezoreriei SUA intenționează și să publice noi directive pentru firme privind riscurile asociate facilitării plăților asociate atacurilor de tip ransomware. Aceste directive ar urma să impună și amenzi, transmite Agerpres.
Securitatea cibernetică este una dintre prioritățile administrației președintelui Joe Biden, după un val de atacuri informatice în urma cărora s-au solicitat răscumpărări în criptomonede, care a pus în lumină vulnerabilități majore.
De altfel, Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, este criticată cu regularitate de autoritățile de reglementare pentru utilizarea sa ilegală. Moneda virtuală a fost utilizată de pirații informatici care cer răscumpărări companiilor sau autorităților locale pentru a debloca un serviciu pe care l-au blocat.
Atacul spectaculos de la începutul lunii mai asupra companiei americane Colonial Pipeline, care a perturbat distribuirea de carburant în SUA, a provocat o reacție în forță a autorităților și o parte din răscumpărarea plătită, de 4,4 milioane de dolari, plătită în bitcoin, a fost recuperată.
Mai târziu în aceeași lună, gigantul mondial al procesării cărnii, JBS, a fost victima unui atac cibernetic și a plătit o răscumpărare de 11 milioane de dolari hackerilor.
Printre celelalte ținte recente din SUA se află colectivități locale, spitale și firme de asigurare. Un mare număr dintre aceste atacuri sunt atribuite unor grupuri de hackeri cu sediul în Rusia și care operează cel puțin cu aprobarea tacită a Kremlinului.
În iulie, președintele Joe Biden i-a cerut într-un apel telefonic omologului său rus Vladimir Putin să acționeze împotriva atacurilor cibernetice de tip ransomware care originează în Rusia.
Potrivit unui raport al Chainalysis apărut în februarie, tranzacțiile în criptomonede în scopuri ilegale au atins 10 miliarde de dolari în 2020, respectiv 1% din totalul activităților criptomonedelor de anul trecut. Numărul de răscumpărări plătite în criptomonede a ajuns în 2020 la aproape 350 de milioane de dolari.