Wolfgang Ischinger | Pericolul unor ingerințe străine, în special ruse, planează asupra alegerilor din Germania

  • 08 Iulie 2021 13:23
Wolfgang Ischinger | Pericolul unor ingerințe străine, în special ruse, planează asupra alegerilor din Germania

Președintele Conferinței internaționale pentru politici de securitate de la München, fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, și-a exprimat temerile privind ingerințe străine, în special ruse, în alegerile din 26 septembrie ce vor marca sfârșitul perioadei Angela Merkel, actualul cancelar, în Germania, informează joi AFP, citat de AGERPRES.

"Guvernele și parlamentele au fost atacate (prin atacuri cibernetice), ceea ce a afectat credibilitatea procesului politic", subliniază fostul ambasador german la Washington și Londra, într-un interviu pentru agenția de presă franceză. "În Bundestagul german, o cantitate enormă de date a fost furată în ultimii ani, ceea ce alimentează temeri că alegerile ar putea fi de asemenea manipulate", a atenționat cel care conduce Conferința internațională pentru politici de securitate de la München, ce reunește în fiecare an lideri de stat, diplomați și experți.

Camera inferioară a Parlamentului german a fost ținta unui amplu atac cibernetic în 2015, imputat Rusiei. Alte atacuri, de anvergură mai mică, au mai avut loc în toți acești ultimi ani.

"M-ar mira ca partea rusă să nu aibă interesul să se asigure că cei care cheamă la represalii mai severe împotriva Rusiei să nu câștige pe cât se poate alegerile", a continuat Ischinger.

Candidatul conservator, Armin Lashet, mare favorit în alegerile din Germania, a acuzat Rusia că "sfidează valorile noastre" și că a încălcat legislația internațională atunci când a anexat Crimeea.

Pe locul doi în sondaje, Verzii și candidata lor Annalena Baerbock sunt și mai virulenți, pe punctul de a pune sub semnul întrebării controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care ar lega Rusia de Germania.

Ischinger a înaintat săptămâna aceasta Parlamentului European un raport asupra suveranității digitale, îndemnând Europa să se echipeze mai bine în ceea ce privește protecția datelor.

În comparație cu China sau SUA, "mai avem deci încă mult de lucru pentru a stăpâni aceste probleme de protecție, de tratare și de utilizare de date", a subliniat fostul ambasador, al cărui raport promovează lansarea de "programe de securitate multinaționale și europene". "Cel care are datele are puterea și cel care poate gestiona datele are puterea", a conchis el.

Țările europene ar putea astfel, preconizează raportul, "să dețină și să exploateze propriile lor chei criptografice la scară națională sau europeană, întărind cooperarea între cercetătorii și utilizatorii criptării în domeniul securității și apărării".

Dezvoltarea accelerată a tehnologiei 5G ar putea facilita mișcarea, estimează raportul. Tehnologia 5G ar putea în cele din urmă "să permită îmbunătățirea vitezei și securității informațiilor transportate, în special în sistemele de informații, de supraveghere și recunoaștere". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău