Wikipedia renunță la ortografia rusească a cuvântului Odesa

  • 29 Iulie 2022 18:33
Wikipedia renunță la ortografia rusească a cuvântului Odesa

Versiunea în limba engleză a Wikipedia a schimbat ortografia orașului portuar sudic Odesa pentru a reflecta varianta ucraineană, potrivit Sky News.

Într-o declarație, Wikipedia a precizat că este „un pas important pentru decolonizarea toponimelor ucrainene”.

Anton Obojin, editorul Wikipedia din Ucraina, a declarat: „Decizia comunității Wikipedia de a redenumi articolul despre Odesa este semnificativă, deoarece Wikipedia în limba engleză este una dintre cele mai populare resurse web din lume.

Numai de la începutul anului 2022, articolul despre Odesa a fost vizualizat de peste 1,3 milioane de ori. Multe surse de informații, cum ar fi mass-media sau alte baze de cunoștințe, se bazează, de asemenea, pe Wikipedia.

Așadar, acesta este un pas important în decolonizarea toponimelor ucrainene în Wikipedia în limba engleză – după ce articolul despre Kiev, după zeci de ani de eforturi ale membrilor comunității ucrainene, a fost redenumit în urmă cu un an.

Astfel de schimbări sunt o manifestare a faptului că percepția asupra Ucrainei de către societățile și mass-media din țările vorbitoare de limbă engleză începe să se schimbe, pentru că, fără acest lucru, comunitatea Wikipedia în limba engleză nu ar fi decis să facă un astfel de pas.”

Anterior, ortografia capitalei Kiev a fost schimbată pentru a reflecta varianta ucraineană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:9,26 m/s
Thu
32
Fri
28
Sat
26
Sun
21
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău