Washingtonul acuză guvernul afgan de indulgență excesivă în lupta împotriva corupției și suspendă ajutoare

  • 19 Septembrie 2019 18:16
Washingtonul acuză guvernul afgan de indulgență excesivă în lupta împotriva corupției și suspendă ajutoare

SUA au acuzat joi guvernul afgan de indulgență excesivă și ineficiență în lupta împotriva corupției și au anunțat o retragere a peste 160 milioane de dolari dintr-un ajutor direct pentru Kabul, demersul intervenind cu mai puțin de zece zile înaintea alegerilor prezidențiale din Afganistan, informează AFP, preluat de Agerpres.

Este o adevărată lovitură pentru președintele Ashraf Ghani, candidat la propria succesiune în 28 septembrie, care s-a arătat foarte critic față de acordul de pace negociat între Washington și talibani, înainte ca Donald Trump să pună capăt negocierilor.

'Dorim ca fondurile de asistență pe care le furnizăm Afganistanului să servească intereselor tuturor cetățenilor afgani', a declarat șeful diplomației americane Mike Pompeo într-un comunicat. 'Liderii afgani care nu îndeplinesc aceste criterii' în lupta împotriva corupției 'trebuie să dea socoteală', a insistat el.

'Din cauza actelor identificate ca administrare defectuoasă din partea guvernului afgan în materie financiară și combatere a corupției, guvernul american retrage circa 160 milioane de dolari destinați unui proiect major de infrastructură energetică', adaugă Pompeo, precizând totodată că lucrările vor merge totuși înainte, dar că finanțarea proiectului nu va mai trece prin autoritățile de la Kabul. El a denunțat 'incapacitatea guvernului afgan de a utiliza într-o manieră transparentă banul public american'.

În plus, Mike Pompeo a anunțat suspendarea unui ajutor suplimentar de 60 milioane de dolari din cauza 'lipsei de transparență în jurul deciziilor' autorității naționale afgane responsabile de centralizarea achizițiilor publice.

În fine, 'am ajuns la concluzia că Comisia de evaluare și de supervizare a guvernului afgan este incapabilă să fie un partener în efortul internațional de a construi un viitor mai bun pentru afgani', a acuzat secretarul de stat american. 'Vom suspenda finanțarea acestei entități la sfârșitul acestui an', a adăugat Mike Pompeo în același comunicat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău