Vulcanul Sangay din Ecuador a expulzat o coloană de cenușă la 8.500 metri altitudine

  • 12 Martie 2021 09:20
Vulcanul Sangay din Ecuador a expulzat o coloană de cenușă la 8.500 metri altitudine

Vulcanul Sangay, situat în centrul Ecuadorului, a erupt joi și a expulzat coloane de cenușă care au ajuns până la înălțimea de 8.500 de metri, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Serviciul pentru intervenții de urgență din Ecuador a declarat că cinci cantoane au raportat căderi semnificative de cenușă, iar autoritățile au decis suspendarea activităților publice și private în provincia andină Chimborazo.

Cerul a fost acoperit de un nor de cenușă care a ajuns până în capitala provinciei, Riobamba, la aproximativ 50 de kilometri distanță de vulcan, potrivit relatărilor din media.

Autoritățile au solicitat locuitorilor să își protejeze ochii, gura și nasul și să rămână în spațiile interioare, atunci când acest lucru este posibil.

La Riobamba a fost introdusă o limită de viteză de 30 de kilometri la oră pentru a se evita ridicarea în atmosferă a cenușii depuse.

Sangay, situat la aproximativ 280 de kilometri sud de capitala Quito, este considerat activ din 1628, iar actuala fază eruptivă a început în mai 2019, a declarat institutul geofizic IGEPN.

La sfârșitul săptămânii trecute, vulcanul a expulzat cenușă care a căzut în zonele învecinate.

Norii de cenușă degajați au afectat sâmbătă cinci din cele 24 de provincii ale Ecuadorului și au condus la închiderea unui aeroport regional.

Sangay, cu conul său acoperit de zăpadă atingând o altitudine de 5.230 metri, este unul dintre numeroșii vulcani activi din Ecuador, cum ar fi Tungurahua și Cotopaxi, ambii la sud de Quito.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău