Vulcanul Pacaya din Guatemala a erupt pentru a doua oară în ultimele trei zile

  • 06 Martie 2021 13:47
Vulcanul Pacaya din Guatemala a erupt pentru a doua oară în ultimele trei zile

Vulcanul Pacaya din Guatemala a erupt vineri, pentru a doua oară în ultimele trei zile, informează DPA, preluat de Agerpres.

Explozii puternice au fost înregistrate la acest vulcan situat la circa 50 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, a anunțat autoritatea națională în materie de situații de urgență, Conred. Explozii similare au fost înregistrate și miercuri.

Vulcanul, cu o altitudine de circa 2.500 de metri, a expulzat materiale vulcanice și o coloană densă de cenușă și gaz până la o înălțime de 5.500 de metri deasupra nivelului mării.

Fluxuri de lavă cu o lungime de până la 1.500 de metri au fost înregistrate pe flancul sudic al Pacaya.

Nnorul de cenușă granulară și grunjoasăa fost transportat de vânt înspre comunitățile din vest și sud-vest și ar putea ajunge deasupra capitalei regiunii, Escuintla, la o distanță de circa 30 de kilometri.

Rezidenții au fost sfătuiți să urmeze eventualele ordine de evacuare din partea autorităților, să nu se pună în pericol, să-și pregătească bagaje de urgență, să acopere rezervoarele de apă și să poarte măști.

După ce vulcanul a înregistrat un nivel ridicat de activitate pe parcursul întregii zile, autoritate de protecție civilă a spus că nu este exclus să urmeze o intensificare a fenomenului, citând informații din partea institutului vulcanologic Insivumeh.

Pacaya este unul dintre numeroșii vulcani din regiune. Erupțiile din 2018 ale unui alt vulcan din apropiere, Fuego, au dus la decesul a circa 200 de persoane. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău