Votul electronic la alegeri | Experți: Ar fi fost nevoie de un an pentru a pune în practică această modalitate de vot, însă nu a existat voință politică

  • 08 Iulie 2021 13:07
Votul electronic la alegeri | Experți: Ar fi fost nevoie de un an pentru a pune în practică această modalitate de vot, însă nu a existat voință politică

Deși s-a discutat ani la rând despre introducerea votului electronic la alegeri în Republica Moldova, această inițiativă nu a devenit deocamdată realitate. Potrivit unor estimări, ar fi fost nevoie de un an pentru a pune în practică această modalitate de vot, însă nu a existat voință politică, cel puțin până acum. Cristina Popușoi a încercat să afle de ce votul online rămâne doar la nivel de idee în Republica Moldova.

Pentru că Republica Moldova nu are alternativa unui vot electronic, aproape un milion de oameni au accesul la vot obstrucționat. Expertul IPRE Mihai Mogîldea observă că votul electronic încă nu a fost pus în practică din motive politice.

„Există partide în Republica Moldova care înțeleg foarte bine că din anumite considerente, votul electronic le-ar putea îngrădi ponderea voturilor, a mandatelor de deputat pe care le-ar obține dacă această modalitate de vot ar putea fi implementată.  Din păcate, dosarul votului electronic în Republica Moldova este privit din prisma oportunităților de ordin electoral, care ar putea fi relevante pentru unele partide și mai puțin pentru altele. Aceștia care sunt împotriva votului electronic merg pe o pistă bine cunoscută deja: fie că nu există bani, fie că nu avem capacitate tehnică, fie că alegătorii nu sunt informați, fie că procesul ar fi eventual fraudat”, a subliniat Mihai Mogîldea

Victor Guzun de la think-tankul independent LID Moldova spune că din punct de vedere tehnic, votul online ar putea fi transpus în practică în Republica Moldova într-un an.

„Dacă am exclude factorul politic din această ecuație, votul electronic ar putea fi implementat în Republica Moldova în decurs de un an, pentru că toate ingredientele tehnice necesare noi le avem. Mă refer aici la posibilitatea de autentificare digitală, echilibrarea semnăturii digitale cu cea olografică, inter-conectivitatea datelor. La CEC, marea majoritate a proceselor au loc anume electronic și online (…). În codul electoral scrie că votul este liber și egal. Ceea ce înseamnă că toți cetățenii trebuie să aibă acces egal la vot. Dacă, de exemplu, un cetățean se află la 800 de km sau la 1500 km de secția de vot și dacă el are doar o singură zi pentru a-și exercita votul și se află într-o călătorie de afaceri sau este într-un spital, chiar dacă nu se află în afara țării? Are el posibilități egale să-și exercite votul? Nu, nu are”, a menționat expertul. 

Victor Guzun, stabilit în Estonia, votează online. În această țară baltică se votează online din 2005 și niciodată nu a fost compromis nici un singur vot. Riscurile sunt reduse, iar aproape 50 la sută din estonieni votează online, iar cei mai mulți care au votat de la distanță sunt persoanele de vârsta a treia.

„Ministerul de Interne îmi va expedia pe o adresă guvernamentală pe care o are fiecare cetățean și rezident din Estonia o înștiințare cu aproximativ 45-50 de zile înainte alegeri în care mă va informa că potrivit datelor eu am dreptul să votez la alegeri (…). După care eu voi avea 7 zile de vot consecutive de vot. Pot să votez de câte ori eu vreau și doar ultima opțiune de vot va fi valabilă. După acestea există încă trei zile în care nu poți vota, din considerentul că în cazul în care nu e posibil să votezi online din considerentul că dacă nu va lucra sistemul, va fi o pană de curent. Eu pot să merg în ultima zi, duminica, și să votez fizic. Prezența fizică în secția de vot, cu buletinul de vot de hârtie va anula votul meu online”, a afirmat Victor Guzun. 

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat pentru presa de la Chișinău într-un recent interviu referitor la implementarea votului electronic sau prin corespondență că cel mai probabil există o frică, o neînțelegere profundă a importanței acestor mecanisme alternative de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău