Votarea nejustificată în grup, fotografierea buletinelor de vot, accesul limitat la secțiile de vot, printre încălcările depistate de observatorii Misiunii „Promo-Lex” la scrutinul din 5 noiembrie

  • 06 Noiembrie 2023 13:56
Votarea nejustificată în grup, fotografierea buletinelor de vot, accesul limitat la secțiile de vot, printre încălcările depistate de observatorii Misiunii „Promo-Lex” la scrutinul din 5 noiembrie

Cele mai multe încălcări depistate de observatorii Misiunii „Promo-Lex” la alegerile locale generale au vizat votarea nejustificată în grup, fotografierea buletinelor de vot, accesul limitat la secțiile de vot, precum și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale. Comparativ cu alegerile din 2019, pentru primul tur din acest an a existat un număr dublu de incidente, puțin peste 800. Informațiile au fost prezentate într-o conferință de presă de către directorul de program „Promo-Lex”, Nicolae Panfil, transmite Radio Chișinău.

Cele mai multe cazuri, 128 la număr, țin de votarea nejustificată în grup și încălcarea secretului votului. În 88 de cazuri au existat deficiențe în listele electorale. 71 de cazuri au vizat întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale. Au mai fost raportate 58 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate, 45 de cazuri de deschidere a secțiilor de votare mai devreme sau mai târziu, 39 de utilizare neconformă a buletinelor de vot. Au fost depistate și 29 de cazuri de situații problematice în procesul de închidere a secțiilor de votare și numărare a voturilor,  22 de cazuri de agitație electorală în prejma secțiilor de votare, 13 cazuri de afișaje electorale și tot atâtea cazuri de acte de violență sau intimidare a alegătorilor, zece cazuri de restricționare a accesului observatorilor Misiunii „Promo-Lex”, șapte situații de recompensă materială sau bănească oferită alegătorilor și tot șapte cazuri de transportare a alegătorilor, a precizat directorul Misiunii, Nicolae Panfil.

 „128 de cazuri de votare nejustificată în grup. Am vorbit ieri pe durata întregii zile de alegeri despre acest fenomen. Este una dintre situațiile cu ponderea cea mai mare pe care am observat-o. De asemenea, am atestat o sporire a numărului de incidente legate d e fotografierea buletinelor de vot, în special, scoaterea buletinelor de vot din secția de vot. Au fost și acele cazuri de votare în grup, în cabina de vot, situații care nu au fost întotdeauna justificate, pentru că aparent erau persoane care se puteau descurac de sine stătător”, a menționat Nicolae Panfil.

Au fost comunicate și datele numărătoarei paralele efectuată de Asociația „Promo-Lex”, care arată o diferență nesemnificativă comparativ cu cele ale Comsiei Electorale Centrale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău