Vot MIXT | Un nou eșec al Comisiei care decide împărțirea circumscripțiilor uninominale, pentru Transnistria și diasporă

  • 11 Octombrie 2017 03:48
Vot MIXT | Un nou eșec al Comisiei care decide împărțirea circumscripțiilor uninominale, pentru Transnistria și diasporă

Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale nu a reușit nici la ședința de marți, 10 octombrie, să ia o decizie în privința circumscripțiilor uninominale din afara țării și pentru regiunea transnistreană. Președintele Comisiei a declarat în debutul ședinței că nu s-a ajuns la un numitor comun și a propus continuarea discuțiilor în privința circumscripțiilor din teritoriul Republicii Moldova.

Nici în această privință, însă, nu a fost luată o decizie, discuțiile urmând să continue în ședința de vineri.

Amintim că săptămâna trecută Comisia a decis că municipiul Chișinău va fi împărțit în 11 circumscripții, iar Bălți – în două.

De asemenea, anterior, Comisia a decis formarea unei circumscripții uninominale în raionul Taraclia, populat preponderent de etnici bulgari, chiar dacă are doar aproximativ 35 de mii de alegători.

Mai multe discuții a provocat săptămâna trecută numărul de circumscripții pentru cetățenii din afara țării și pentru cei din stânga Nistrului.

Socialiștii au propus zece circumscripții pentru diaspora, dintre care șase în Rusia și cinci pentru locuitorii din Transnistria. Alți membri ai Comisiei au propus crearea unei singure circumscripții uninominale pentru regiunea de Est și între două și cinci în afara țării. Nicio propunere nu a acumulat majoritatea voturilor, urmând ca discuțiile pe marginea acestui subiect să fi continuat la ședința de astăzi.

În cadrul Comisiei există opinii diferite și în privința numărului de circumscripții pentru regiunea găgăuză, existând propuneri ca pentru cei 133 de mii de alegători să fie create între două și cinci circumscripții.

Amintim că această Comisie a fost creată de Guvern după introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, care prevede că 51 de deputați sunt aleși în circumscripții, iar 50 – pe liste de partid.

Schimbarea sistemului de vot, care a fost decisă de Parlamentul de la Chișinău contrar recomandărilor Comisia de la Veneția, a fost criticată de opoziției și o partea societății civile, iar mai mulți europarlamentari au solicitat suspendarea unei asistențe macrofinanciare pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău