Vot MIXT | 11 circumscripții uninominale pentru Chișinău. Ca să-și asigure victoria, PSRM vrea 6 circumscripții în Rusia
-
10 Octombrie 2017 07:17
Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale a decis de principiu în vederea a 14 din cele 51 de circumscripții care vor fi formate la alegerile parlamentare din 2018. Membrii comisiei naționale nu au reușit însă să convină în privința organizării circumscripțiilor în afara țării și pentru cetățenii din stânga Nistrului, existând opinii diferite și în privința celor din regiunea autonomă găgăuză.
Membrii Comisiei au decis la ultima ședință că municipiul Chișinău va fi împărțit în 11 circumscripții uninominale, având în vedere că aici locuiesc aproape 650 de mii de alegători, iar potrivit legislației, o circumscripție poate fi formată din 55-60 de mii de alegători. În municipiul Bălți vor fi formate două circumscripții uninominale. De asemenea, anterior, Comisia a decis formarea unei circumscripții uninominale în raionul Taraclia, populat preponderent de etnici bulgari, chiar dacă are doar aproximativ 35 de mii de alegători.
Mai multe discuții a provocat numărul de circumscripții pentru cetățenii din afara țării și pentru cei din stânga Nistrului. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus zece circumscripții pentru diaspora, dintre care șase în Rusia și cinci pentru locuitorii din Transnistria.
„Reieșind din numărul impunător de cetățeni din afara țării – sunt circa un milion – cele puțin zece circumscripții este propunerea noastră pentru diaspora. și reieșind din importanța implicării în viața politică, constituțională, a regiunii transnistrene, propunem cinci circumscripții, cinci mandate de deputat.”
Propunerea a fost calificată drept exagerată de unii membri ai Comisiei.
„Prin ce se deosebește un raion din Republica Moldova de un raion din regiunea separatistă? Care este diferența că noi avem 33 de raioane și ei trebuie să aibă în cazul dat fix așa cum propuneți să le dăm cinci la separatiști?”, a declarat președintele Consiliului raional Criuleni, Veaceslav Burlac.
Alți membri ai Comisiei au propus crearea unei singure circumscripții uninominale pentru regiunea de Est și între două și cinci în afara țării. Nicio propunere nu a acumulat majoritatea voturilor, urmând ca discuțiile pe marginea acestui subiect să continue la următoarea ședință.
În cadrul Comisiei există opinii diferite și în privința numărului de circumscripții pentru regiunea găgăuză, existând propuneri ca pentru cei 133 de mii de alegători să fie create între două și cinci circumscripții.
Amintim că această Comisie a fost creată de Guvern după introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, care prevede că 51 de deputați sunt aleși în circumscripții, iar 50 – pe liste de partid.
Schimbarea sistemului de vot, care a fost decisă de Parlamentul de la Chișinău contrar recomandărilor Comisia de la Veneția,a fost criticată de opoziției și o partea societății civile, iar mai mulți europarlamentari au solicitat suspendarea unei asistențe macrofinanciare pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro.