Vor fi colectate SEMNĂTURI pentru alegerea președintelui prin vot direct

  • 02 Noiembrie 2015 14:46
Vor fi colectate SEMNĂTURI pentru alegerea președintelui prin vot direct

Un grup de inițiativă care va colecta semnături pentru inițierea referendumului privind alegerea președintelui prin vot direct a fost creat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, care protestează de două luni în centrul capitalei.

Experții constituționaliști au însă opinii diferite în privința aplicării eventualelor modificări la alegerea președintelui din 2016.

Grupul de inițiativă ar urma să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală, după care să colecteze semnături în favoarea organizării referendumului. Experții însă au opinii diferite atât în privința aplicării eventualelor modificări pentru scrutinul prezidențial din primăvara anului viitor, cât și în privința numărului necesar de semnături. Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, susține că dacă și acest exercițiu va ajunge la o finalitate, noile proceduri ar putea intra în vigoare doar în cazul alegerilor prezidențiale viitoare.

Fostul președinte al Curții, Victor Pușcaș, are însă o altă opinie, considerând că dacă referendumul va fi organizat până la alegerile șefului statului, atunci rezultatele acestuia vor trebui aplicate imediat.

Experții au păreri împărțite și în privința numărului minim de semnături necesare, întrucât în Constituție există o neclaritate și în această privință. Nicolae Osmochescu susține că sunt necesare cel puțin 360 de mii de semnături, dar Victor Pușcaș este de părerea că sunt necesare doar 200 de mii. Curtea Constituțională ar trebui să interpreteze articolul din Constituție care se referă la numărul necesar de semnături, în opinia lui Victor Pușcaș.

În prezent președintele Republicii Moldova este ales de Parlament, cu 3/5 din voturile deputaților. Amintim că în 2010 a avut loc un referendum privind modul de alegere a șefului statului, dar nu a fost validat din cauza prezenței reduse la vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău