Volumul de gaze livrate malului stâng, sursa blocajului în negocierile dintre Tiraspol și Chișinău

  • 01 Noiembrie 2022 13:44
Volumul de gaze livrate malului stâng, sursa blocajului în negocierile dintre Tiraspol și Chișinău

Experții consideră că Tiraspolul și Chișinăul nu au reușit să ajungă la un acord privind furnizarea de curent electric din cauza că administrația secesionistă solicită cantități prea mari de gaze, pe care Chișinăul nu le poate livra, după ce Gazprom a redus cu o treime cantitățile livrate. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să renunțe la partea de gaz pentru malul drept și să-l ofere Tiraspolului în schimbul energiei ieftine, iar gazul să îl procurăm de pe piața liberă la un preț care acum este rezonabil, transmite Radio Chișinău.

Situația pe plan energetic în Rep. Moldova este din ce în ce mai complicată,  după ce autoritățile de la Chișinău și reprezentanții centralei de la Ciciurgan nu au reușit să ajungă la un compromis și să semneze un contract de aprovizionare cu energie electrică a malului drept. Miza negocierilor este gazul primit din partea Federației Ruse, redus în jumătate pentru malul drept în această lună, și pe care  Chișinăul ar vrea să îl distribuie proporțional între cele două maluri. Astfel din cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze oferit zilnic de Gazprom,  3,4 milioane  metri ar urma să fie repartizat pentru malul drept și 2,3 milioane pentru malul stâng, anunța vicepremierul Andrei Spânu.  

Tiraspolul spune că în schimbul cantității de gaz primite poate oferi Chișinăului doar 20% din necesar, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari.

”Nu s-a ajuns la un consens cu cei de la Ciziurgan și, cu părere de rău suntem acum în lucru pentru a discuta alte oportunități, cu alte companii care ne-ar putea furniza energie pentru luna noiembrie. Ei ne-au anunțat că nu au gaz necesar pentru a livra energie electrică către noi. Cantitatea este redusă, ne pot livra doar 20% și pentru ei spun că este prioritar să lucreze centrala de la Cuziurgan pentru consumul intern”,  declară Victor Bânzari.

Oficialul de la Energocom a menționat că ușa negocierilor cu malul stâng este în continuare deschisă. Între timp autoritățile sunt în căutarea unor soluții inclusiv în vederea semnării unui contract pe termen lung inclusiv cu companii din alte state decât România.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că în aceste condiții complicate o soluție rațională ar fi să livrăm întreaga cantitate de gaz malului stâng în schimbul energiei și procurarea întregii cantități de gaze necesare malului drept de pe piața liberă.

”În situația în care putem cumpăra pentru malul drept gaz la prețuri de două ori mai ieftin decât cel oferit de Gazprom, logic și rațional ar fi ca volumele care vin de la Gazprom, acele 5.7 milioane de metri cubi pe zi să le dăm în stânga Nistrului la centrala de la Cuciurgan să producem  energie ieftină să nu fim nevoiți să procurăm energie la un preț de cinci ori mai mare din Europa și consumul pentru malul drept să îl procurăm de pe piața spot. În același timp să cerem Tiraspolului să reducă consumul de gaz și energie, să economisească la fel ca malul drept ”, susține Sergiu Tofilat.

La sfârșitul săptămânii trecute  viceprim-ministru pentru Reintegrare Oleg Serebrean anunța că în urma discuțiilor cu Tiraspolul nu s-a ajuns la un numitor comun pe problema energetică. Tiraspolul nu ar fi acceptat propunerea Chișinăului de implementare a unor acțiuni coordonate de raționalizare a consumului de gaz și energie electrică.

 Expertul Sergiu Tofilat admite că Federația Rusă șantajează Chișinăul așa cum o face cu întreaga Europă, însă, în condițiile în care cele două maluri se află într-o relație de interdependență (Tiraspolul depinde de banii primiți din vânzarea energiei către malul drept, iar Chișinăul de energia ieftină livrată de Tiraspol) se poate găsi un compromis cu administrația de la Tiraspol. Important este să li se facă o ofertă rațională.

Criza în plan energetic a Rep. Moldova a început la 11 octombrie când în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Kievul, care asigura o treime din necesar, a sistat livrările de curent electric către Rep. Moldova. În același timp, și Tiraspolul a redus, începând cu 24 octombrie, livrările de curent către malul drept, după ce Federația Rusă a redus volumele de gaze livrate Rep. Moldova.

Unii experți spun că ar fi vorba de un șantaj energetic pus la cale de Rusia și coordonat cu autoritățile de la Tiraspol. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău