Volodimir Zelenski: Ocupanții ruși vor să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în R.Moldova. Propagandiștii din Rusia spun de mult timp că R.Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. Este fundamental să apărăm și independența R. Moldova

  • 05 Aprilie 2022 09:03
Volodimir Zelenski: Ocupanții ruși vor să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în R.Moldova. Propagandiștii din Rusia spun de mult timp că R.Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. Este fundamental să apărăm și independența R. Moldova

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat, luni, în discursul adresat prin videoconferință Parlamentului României, că "oamenii care doresc genocid în Europa" trebuie opriți, transmite Agerpres.

"Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa", a afirmat Zelenski.

El a susținut că Ucraina nu este ultima "țintă" a agresiunii ruse.

"Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm și independența și securitatea R. Moldova, iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale și a Mării Negre", a declarat Zelenski.

În debutul discursului susținut de președintele Ucrainei au fost prezentate imagini din Bucea.

"Denumirea orașului nostru Bucea va rămâne pentru noi în istoria lumii, în istoria omorârii oamenilor. Știm de peste 300 de oameni torturați, locuitori ai orașului Bucea. Oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împușcați în ceafă sau în ochi", a adăugat președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, un articol publicat pe site-ul agenției ruse de stat Ria Novosti, intitulat "Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina?", justifică genocidul asupra ucrainenilor.

"Nu este doar un text. Acesta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși. (...) Ei doresc deucrainizarea (...) Ucrainei. Se spune în articol că și denumirea statului nostru trebuie ștearsă. Moartea a cât mai mulți ucraineni în război este de dorit pentru ei și toate acestea se scriu pe agenția de stat a Federației Ruse, unde fără cenzură nu poate fi publicat nimic. Se publică doar ceea ce înseamnă o poziție oficială în războiul cu Ucraina. Tot ceea ce nu respectă această poziție nu trece de cenzură. Vreau să mă înțelegeți corect. Ei nici măcar nu se ascund, ei vorbesc foarte deschis despre războiul împotriva Ucrainei și scopul acestui război, dacă armata noastră și poporul nostru nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut ei la Bucea ar fi făcut pe întreg teritoriul Ucrainei", a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a completat că există informații că la Bucea au fost omorâți învățători și profesori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău