Volodimir Zelenski, la Summitul UE de la Bruxelles: Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană urgent pe câmpul de luptă

  • 27 Iunie 16:59
Volodimir Zelenski, la Summitul UE de la Bruxelles: Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană urgent pe câmpul de luptă

Sprijinul acordat Republicii Moldova se numără printre subiectele ce vor fi discutate la reuniunea Consiliului European, care are loc astăzi și mâine la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor aproba conducerea Comisiei Europene și a Consiliul European pentru următorii cinci ani, numirea viitorului Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și adoptarea Agendei Strategice 2024-2029. Summitul a început cu declarațiile președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, care a venit la reuniune pentru a marca momentul debutului tratativelor de aderare la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Președintele Ucrainei a salutat deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, decizie așteptată de toți cetățenii ucraineni, inclusiv militarii care luptă pe front. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina are nevoie urgentă de sisteme de apărare aeriană.

 „Vom discuta cu liderii UE despre pașii noștri următori. Dar cel mai important, lucrurile urgente ­- apărarea aeriană. Mulțumim tuturor partenerilor pentru acordurile semnate, dar avem nevoie de sisteme de apărare aeriană urgent pe câmpul de luptă. De asemenea, mulțumim pentru decizia privind activele rusești înghețate pe care le putem folosi, acele 50 de miliarde de euro”, a declarat Zelenski.

În declarațiile de presă înainte de reuniune, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat suplimentarea ajutorului militar pe care UE îl va oferi Kievului pentru a se apăra de războiul declanșat de Federația Rusă:

 „Am avut ocazia să semnăm acorduri de securitate adiționale cu Ucraina, foarte importante, care transmit mesajul că suntem determinați să susținem Ucraina atât cât va fi nevoie, vrem să fim operaționali și să oferim sprijin concret.

Al doilea aspect, câteva zile în urmă am fost în poziția de a spune da și a începe negocierile de aderare cu Ucraina. Un pas care arată determinarea în continuare a Uniunii Europene, leadership-ul dumneavoastră și voința politică a poporului ucrainean de a adera la UE”.

Liderii Uniunii vor discuta și despre continuarea sprijinului acordat Republicii Moldova pentru a face față provocărilor care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre calea Republicii Moldova spre a deveni membră a spațiului comunitar.

De asemenea, în cadrul Summitului, liderii Uniunii vor discuta situația din Georgia și din regiunea Mării Negre.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:1,03 m/s
Sun
26
Mon
28
Tue
27
Wed
25
Thu
26
Arhivă Radio Chișinău