Volodimir Zelenski este oficial noul președinte al Ucrainei. Ce a declarat în discursul său de învestire

  • 20 Mai 2019 11:34
Volodimir Zelenski este oficial noul președinte al Ucrainei. Ce a declarat în discursul său de învestire

Volodimir Zelenski a depus jurământul în calitate de președinte al Ucrainei, pentru un mandat de cinci ani, anunță Libertatea Cuvântului.

Potrivit sursei citate, în discursul său de învestire, Zelenski a spus că va fi un președinte al tuturor cetățenilor. El a reiterat parcursul european al Ucrainei și a lansat un apel la unitate. Printre prioritățile cele mai stringente el a spus că este oprirea conflictului din Donbas. Totodată, el i-a îndemnat pe ucrainenii din Diaspora să revină acasă pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea Ucrainei.

Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte a anunțat că e decis să dizolve Rada Supremă.

„Este victoria noastră. Noi împreună purtăm responsabilitatea pentru această șansă. Fiecare din noi a pus astăzi mâna pe Constituție și a depus jurământul. Fiecare dintre noi poartă reponsabilitate pentru Ucraina. O țară europeană începe de la fiecare. Noi am ales calea spre Europa, dar Europa nu e undeva acolo. Europa e aici. Atunci când ea va fi aici, ea va fi în Ucraina. Mă adresez către toți ucrainienii de pe planetă: Noi avem nevoie de voi. Sunteți obligați să veniți nu în Ucraina, ci acasă. Nu avem nevoie de suvenire. Aduceți-ne cunoștințele voastre, experiențele voastre. Asta e șansa noastră”, a declarat Zelenski în debutul discursului său.

Președintele Ucrainei a menționat că prima problemă care trebuie soluționată este încetarea conflictului din Donbas.

„Fiecare dintre noi a murit la Donbas. Primul lucru pe care îl avem de făcut e stoparea conflictului în Donbas. M-au întrebat la ce voi fi gata pentru orpirea focului? Pentru ca eroii noștri să nu moară sunt gata la orice. Sunt gata să-mi pierd și postul în schimbul păcii, dar fără să pierdem din teritoriul nostru. Niciodată. Istoria nu e dreaptă. E adevărat. Nu noi am început acest răsboi, dar noi trebuie să-l oprim și noi suntem gata la un dialog. Iar acest dialog trebuie început cu eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni. Și Crimeea, și Donbas e pământ ucrainean. Noi am pierdut nu doar teritorii, dar și oameni”, a punctat Vladimir Zelenski.

Șeful statului a venit cu un mesaj dur în fața parlamentarilor și în prezența oaspeților străini.

„Guvernul nu ne soluționează problemele. El însuși este problema noastră. Eu nu înțeleg Guvernul nostru care doar dă din mâini și spune că nu putem face nimic. Voi puteți lua, cel puțin, o foiae și lăsa locul pentru cei ce gândesc. Alegerea mea demonstrează că cetățenii au obosit de politicieni îngâmfați. La putere trebuie să vină oameni care vor sluji oamenilor. Eu tare vreau ca în cabinetele voastre să nu fie portrete cu mine. Președintele nu e o icoană. Nu e un portret. Afișați acolo portretele copiilor voștri și la fiecare decizie gândiți-vă la ei. Voi înșivă ați stabilit inaugurarea în zi de lucru. Eu văd un avantaj. Azi nu va fi petrecere, dar vom lucra. Cer să fie adoptată legea despre anularea imunității deputaților. Cer demisia procurorului general, demisia ministrului apărării. Pentru asta aveți două luni. Faceți asta și puneți-vă medalii. După asta vor veni și alegeri parlamentare anticipate. Eu voi dizolva Rada Supremă”, a declarat răspicat Vladimir Zelenski.

„Drag popor, dea lungul activității mele eu am încercat să-i fac pe ucraineni să râdă. Eu așa am simțit. Nu era doar jobul meu, era misiunea mea. În următorii cinci ani, voi face tot posibilul ca ucrainenii să nu plângă”, a conchis Zelenski.

La ceremonia de învestire participă aproximativ 60 de oficialități străine, precum și foștii șefi de stat: Leonid Kravciuk, Leonid Kucima, Victor Iușcenko, Petro Poroșenko, deputați, procurorul general, miniștri și reprezentanți ai confesiunilor religioase. Diplomația ucraineană nu a invitat reprezentanții Rusiei, anunțând că invitații au primit doar „partenerii și prietenii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău