Volodimir Zelenski a obținut susținerea lui Viktor Orban pentru statutul Ucrainei de candidat la UE și l-a invitat pe premierul maghiar la Kiev

  • 21 Iunie 2022 16:49
Volodimir Zelenski a obținut susținerea lui Viktor Orban pentru statutul Ucrainei de candidat la UE și l-a invitat pe premierul maghiar la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul maghiar Viktor Orban, un lider aspru criticat pentru apropierea sa față de Rusia lui Putin, au avut marți prima lor convorbire telefonică de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la capătul căreia liderul de la Budapesta a anunțat că susține acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, iar liderul de la Kiev l-a invitat pe Orban să efectueze o vizită în Ucraina.

“Am avut o conversație fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orban”, a anunțat Zelenski, pe Twitter, scrie Calea Europeană.

La aproape patru luni de la începutul războiului, perioadă în care Zelenski și Orban s-au contrat de la distanță pe fondul politicii Ungariei de a întârzia adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, liderul ucrainean i-a mulțumit premierul maghiar pentru “sprijinul acordat suveranității Ucrainei și pentru adăpostirea ucrainenilor în timpul războiului”.

Zelenski și Orban au mai căzut de acord să dezvolte cooperarea în sectorul energiei, o temă sensibilă, mai ales în contextul în care aprobarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cel privind embargo-ul petrolier, a fost posibilă doar prin acordarea unei excepții Ungariei, țară fără ieșire la mare și fără capacitate de a-și diversifica rapid sursele de aprovizionare.

Președintele ucrainean s-a declarat “recunoscător” pentru sprijinul Ungariei în dobândirea de către Ucraina a statutul de țară candidată la UE.

“L-am invitat (n.r. – pe Viktor Orban) să viziteze Ucraina”, a conchis Zelenski, după o serie de mai multe convorbiri cu lideri europeni, între care președintele Lituaniei și prim-miniștrii Danemarcei, Portugaliei și Slovaciei.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri vecini a avut loc după ce presa maghiară a anunțat că Viktor Orban a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE concomitent cu Bosnia și Georgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău