Volodimir Zelenski a acuzat Federația Rusă de la tribuna ONU că folosește cerealele, resursele energetice și copiii răpiți din teritoriile ocupate drept arme împotriva Ucrainei

  • 20 Septembrie 2023 13:18
Volodimir Zelenski a acuzat Federația Rusă de la tribuna ONU că folosește cerealele, resursele energetice și copiii răpiți din teritoriile ocupate drept arme împotriva Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Federația Rusă de la tribuna ONU că folosește cerealele, resursele energetice și copiii răpiți din teritoriile ocupate drept arme împotriva Ucrainei. În discursul susținut aseară în cadrul celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, liderul de la Kiev, le-a cerut liderilor mondiali să rămână uniți împotriva Rusiei care trebuie înfrântă pentru ca lumea să se poată concentra pe rezolvarea unor probleme globale. În context, președintele american Joe Biden a reiterat solidaritatea Statelor Unite și a aliaților în sprijinul pentru victoria Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

În fiecare deceniu Moscova pornește un nou război. Părți din teritoriile Rep. Moldova și Georgiei sunt ocupate, iar Siria a fost transformată de Rusia în ruine, a declarat Volodimir Zelenski  în discursul său. El s-a referit la folosirea drept arme a resurselor alimentare și energetice de către Rusia împotriva Ucrainei, dar și la amenințările cu energia nucleară. ”Teroriștii nu au dreptul să dețină arme nucleare” a declarat Volodimir Zelenski.

„Rusia folosește petrolul și gazul pentru a-i slăbi pe liderii altor state, iar amenințarea este acum și mai mare. Rusia folosește energia nucleară drept armă. Știm numele a zeci de mii de copii și avem evidențe legate de alte sute de mii de copii răpiți din teritoriile ocupate ale Ucrainei și deportați în Rusia. Acei copii sunt învățați să urască Ucraina iar legăturilor lor cu familiile lor sunt întrerupte pentru totdeauna. Este evident vorba de un genocid și folosirea urii drept armă. În fiecare deceniu Rusia începe un război. Părți din Rep. Moldova și Georgia sunt ocupate. Rusia a transformat Siria într-o ruină”, a spus Zelenski.

Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să mai atace vreo națiune a declarat la sfârșitul discursului său președintele Zelenski.

„Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportați trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ. Trebuie să rămânem uniți pentru a reuși și vom reuși”, a declarat președintele Ucrainei.

Doar Rusia este responsabilă de războiul din Ucraina, iar prețul păcii pentru ea este teritoriul și copiii acestui stat, a menționat, în discursul său președintele american Joe Biden.

„Rusia crede că lumea se va îngrijora și va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe. Dacă abandonăm principiile de bază al Statelor Unite în favoarea uni agresor, poate oricare din membrii acestei Adunări să se simtă confident că este protejat? Dacă permitem Ucrainei să fie ciopârțită , este oare asigurată securitatea independenței oricărei națiuni? De aceea SUA împreună cu aliații săi vor continua să stea alături de bravul popor ucrainean în apărarea integrității și suveranității sale teritoriale”, a menționat Biden.

Aceasta a fost prima participare în persoană a președintelui Volodimir Zelenski la Reuniunea Adunării Generale a ONU de la invazia rusă în Ucraina în februarie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău