Vladislav Gribincea, despre avizul Comisiei de la Veneția referitor la modificarea Legii privind CSM: „Modul cum e scrisă opinia sugerează că inițiativa nu ar fi încurajată”

  • 29 Ianuarie 2020 12:10
Vladislav Gribincea, despre avizul Comisiei de la Veneția referitor la modificarea Legii privind CSM: „Modul cum e scrisă opinia sugerează că inițiativa nu ar fi încurajată”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, că avizul Comisiei de la Veneția referitor la modificarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), publicat săptămâna trecută, conține „câteva chestiuni de principiu foarte importante”.

Potrivit expertului, chiar dacă ponderea judecătorilor în CSM scade ca urmare a majorării numărului membrilor care nu dețin această funcție, măsura nu a fost criticată de Comisie, fiind văzută ca un mijloc de combatere a corporatismului. În același timp, președintele CRJM susține că experții europeni au criticat modul de alegere a membrilor CSM care nu dețin funcția de judecător, votul a 51 de deputați pentru selectarea acetsora fiind considerat insuficient. Comisia de la Veneția a recomandat 2/3 din voturi sau preselctarea acestora de către o comisie independentă de experți.

„Alegerea președintelui CSM doar din rândul judecătorilor nu a fost lăudată! Modul cum e scrisă opinia sugerează, de fapt, că această inițiativă nu ar fi incurajată”, a conchis reprezentantul CRJM.

Menționăm că Ministerul Justiției a salutat opinia Comisiei de la Veneția referitor la modificarea prevederilor privind CSM. Amintim că magistrații Curții Constituționale au declarat drept inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon cu referire la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cu referire la prevederile care stabilesc că președintele CSM este ales prin vot secret din rândul membrilor judecători ai Consiliului, Curtea a invocat articolul 122 din Constituție. Acesta prevede că CSM este alcătuit din membri aleși – judecători și profesori titulari și membri de drept – președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul justiției și procurorul general.

Curtea a observat că în Constituție nu este reglementată procedura alegerii președintelui Consiliului, nu este prevăzut dacă acesta trebuie ales din rândul judecătorilor sau din rândul profesorilor titulari, precum și nu se stabilește numărul de membri ai Consiliului. De asemenea, nu se stabilește procedura alegerii membrilor și nu se stabilește nici proporția de membri judecători și membri profesori titulari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău