Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

  • 15 Noiembrie 2019 09:07
Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia și Ucraina expiră la finalul acestui an și Moscova a anunțat că ia în considerare încheierea unui acord pe termen scurt cu Kievul, întrucât are nevoie de timp pentru a termina de construit conductele care ocolesc Ucraina pentru a continua exporturile de gaz spre Europa, cea mai mare piață a sa pentru exporturile de gaz.

Rusia și Ucraina au o lungă istorie de dispute pe tema tranzitului gazelor naturale, în condițiile în care conductele care transportă gazul pe care Europa îl importă din Rusia trec pe teritoriul Ucrainei, iar Ucraina încasează taxe pentru aceasta. Europa importă de la Gazprom aproximativ un sfert din gazul pe care îl consumă și 80 la sută din aceste importuri tranzitează Ucraina. 

Cea mai gravă criză în domeniul gazelor s-a înregistrat în 2009, când Rusia a sistat, în plină iarnă, furnizarea gazelor către Europa din cauza disputelor comerciale cu Ucraina.

Cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate în Brasilia, la finalul summitului BRICS, Putin a salutat încetarea ostilităților între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși în două dintre punctele tensionate din estul Ucrainei. Putin a declarat presei că nu are în prezent planuri de a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul în patru dedicat situației din Ucraina.

Progresele realizate în convorbirile dintre Moscova și Kiev pe 1 octombrie au părut să deschidă calea pentru primul summit Ucraina-Rusia-Germania-Franța dedicat conflictului în ultimii 3 ani, notează Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău