Vladimir Putin – pus într-o situație dificilă de „infanteristul” său Kadîrov

  • 04 Septembrie 2017 18:39
Vladimir Putin – pus într-o situație dificilă de „infanteristul” său Kadîrov

Nemulțumirea deschisă a șefului Ceceniei față de politica externă a Moscovei, declarația deschisă a acestuia că se va răzvrăti dacă Kremlinul nu încetează să sprijine autoritățile din Myanmar, care „asupresc minoritatea musulmana rohingya”, a pus pe jar conducerea Rusiei. Putin este plecat în China, la summit-ul BRICS, iar Kadîrov a cerut revizuirea urgentă a politicii externe a Rusiei față de Myanmar, aliatul Chinei, pe care ar vrea să-l „lovească cu armele nucleare”.

Situația cu rectia musulmanilor din Rusia la evenimentele din Myanmar este neplacuta pentru  conducerea rusă, deoarece are loc în momentul întâlnirii președintelui rus cu președintele chinez Xi Jinping înainte de summit-ului BRICS din orașul chinez Xiamen, scrie Pagina de Rusia.

Acum, Kremlinul este pus in fata unei alegeri – fie sa sprijine protestele musulmane care contrazic interesele Moscovei si sa irite China, fie să astupe gura protestatarilor, riscand să supere populația musulmană din Rusia.

În 2012, Kadîrov, care se declara „infanteristul personal” al lui Putin, a apelat direct la presedintele tarii cu o cerere in care il ruga sa „atraga atenția comunității internaționale asupra conflictelor inter-religioase din vestul Myanmarului și sa promoveze pacea în această țară“. „În numele a milioane de musulmani ruși cer președintelui să folosească toată autoritatea șefului statului – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU – să atragă atenția comunității mondiale asupra tragediei poporului rohingya“, – a scris Kadîrov.

Dar, în anii următori, Rusia a presarat demersurile sale cu declarații neutre despre „îngrijorarea“ privind ciocnirile care au dus la victime în rândul populației civile, precum și despre deteriorarea accentuată a situației umanitare din țară.

Cu toate acestea, pe durata conflictului intern din Myanmar, care dureaza de cinci ani,  Rusia a planificat să construiască noi relații economice cu această țară, semnand contracte importante in domeniul militar, nuclear si comercial.

Mai grav este ca in pofida ingrijorarii declarate privind situatia umanitara din Myanmar, în martie 2017, Rusia a refuzat să sprijine rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind necesitatea de a proteja populația musulmană din Myanmar. Textul rezoluției sustine ca în scopul prevenirii unor noi masacre a musulmanilor de către forțele guvernamentale, ar trebui să se permită organizațiilor umanitare accesul în toate zonele afectate de violență. Myanmar a interzis complet orice actvitate umanitara a ONU care furnizează hrană, apă și medicamente civililor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău