Vladimir Garaba: ''A ieșit din funcție sistemul de fermentare a substanței organice la Stația de Epurare prin nimicirea microflorei sau este încălcată tehnologia de geo-tuburi''

  • 02 Octombrie 2019 12:52
Vladimir Garaba: ''A ieșit din funcție sistemul de fermentare a substanței organice la Stația de Epurare prin nimicirea microflorei sau este încălcată tehnologia de geo-tuburi''

Unii agenți economici se fac vinovați de mirosul urât din Capitală, în special cel care vine de la Stația de Epurare. De această părere sunt specialiștii de la întreprinderea “Apă-Canal Chișinău” care susțin că probele de apă uzate deversate în sistemul public de canalizare, arată concentrații maxime de poluanți care pun în pericol buna activitate a Stației de Epurate. Ecologiștii se arată îngrijorați de situația creată și spun că stația are urgent nevoie de lucrări de reabilitare, relatează Radio Chișinău.

Potrivit furnizorului de apă, unii agenți economici, la sfârșitul zilei sau noaptea, deversează în sistemul public de canalizare deșeuri de producere și ape uzate cu concentrații de poluanți extrem de mari, fapt care duce la inhibarea nămolului activ și la înrăutățirea procesului de epurare biologică. În unele zile, concentrațiile de poluanți sunt de 4-5 ori mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare. Președintele Mișcării Ecologiste din Chișinău, Vladimir Garaba, spune că mirosul urât nu va dispărea atâta timp cât Stația de Epurare nu va funcționa în regim normal.

''A ieșit din funcție sistemul de fermentare a substanței organice la Stația de Epurare prin nimicirea microflorei. Se vede că au fost și substanțe chimice foarte active care au distrus. Vina principală o poartă cei de la Stația de Epurare care au admis încălcarea procesului tehnologic și iată că acest lucru urmează a fi reparat. Dar, în general, Stația de Epurare este foarte veche'', a spus Vladimir Garaba

Apă-Canal Chișinău anunță că au fost intensificate controalele la agenții economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, cărnii și produselor alcoolice. Totodată, furnizorul de apă acuză lipsa unui mecanism legal de impunere a consumatorilor non-casnici, care au activitate de producere, să construiască stații de epurare proprii.

Vladimir Garaba mai spune că mirosul urât din Capitală este provocat, inclusiv, de depozitarea nămolului de la Stația de Epurare în geo-tuburi care se află în imediata apropiere a stației.

''Sau că este încălcată tehnologia de geo-tuburi sau nu mai sunt aceste geo-tuburi, fiindcă atunci câțiva ani la rând, doar mirosul nu s-a simțit?'', a menționat Vladimir Garaba.

La sfârșitul anului trecut, Apă-Canal Chișinău a lansat un proiect de reabilitare a Stației de Epurare și de construcție a unei linii noi de tratare a nămolului, în valoare de aproape 25 de milioane de euro, susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană, dar implementarea acestuia întârzie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău