Vladimir Bolea: Localitățile din Rep. Moldova nu înseamnă doar activitate agricolă, dar înseamnă și activitate non agricolă

  • 17 Ianuarie 2023 12:47
Vladimir Bolea: Localitățile din Rep. Moldova nu înseamnă doar activitate agricolă, dar înseamnă și activitate non agricolă

Fondul de subvenționare, datoriile din anii precedenți, banii alocați și planurile Ministerului Agriculturii pentru acest an au fost printre subiecte abordate astăzi, 17 ianuarie, de ministrul Vladimir Bolea, în cadrul unei discuții online cu șefii direcțiilor agricole raionale, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului, se preconizează o scădere a investițiilor în acest an în agricultură, pe fundalul secetei care i-a afectat pe fermieri și al vânzărilor mici, dar și în contextul resurselor energetice care s-au scumpit. Cu toate acestea, fondul de subvenționare la acest început de an este de 1,5 miliarde de lei.

Ministerul Agriculturii și Alimentației Publice a început anul 2021 cu o datorie de 755 milioane de lei și în același an la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse 4.792 de cereri pentru subvenții. Anul 2023 începe cu o datorie totală de un miliard 233 de milioane de lei, iar numărul dosarelor depuse la AIPA s-a majorat cu 70 la sută, a  declarat în cadrul discuțiilor ministrul agriculturii Vladimir Bolea:

Acest număr mare de dosare și bani se datorează rezultatului economic din anul 2021, pentru că a  fost o roadă foarte bună, agricultorii au avut încasări foarte mari, iar nivelul  de investiții a agricultorilor în economia națională se ridică la 5,7 miliarde de lei. Fondul pentru începutul anului 2023 este egal cu 1,5 miliarde. Cu toate că noi preconizăm o scădere a investițiilor din partea agricultorilor pe fundalul secetelor din 2022, a  roadei foarte mici, prețurilor mari și vânzărilor foarte proaste. Din păcate afacerile nu au mers foarte bine, ca în 2023 să fie o explozie a investițiilor din partea agricultorilor”, a afirmat Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, dezvoltarea agriculturii ca ramură este legată de situația din sate și a anunțat în context că din acest an ministerul pe care-l conduce va avea și competențe pe dimensiunea dezvoltării rurale: 

„Nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii ca o ramură de bază, daca noi nu avem dezvoltarea rurală. Localitățile din Rep. Moldova nu înseamnă doar activitate agricolă, dar înseamnă și activitate non agricolă. Și în acest context, Ministerul Agriculturii își preia în anul 2023 atribuțiile de dezvoltare rurală, două noțiuni de bază care sunt interconectate vital. Nu poți vorbi despre agricultură, dacă nu sunt condiții de viață pentru oamenii care locuiesc în sate”, a afirmat Vladimir Bolea.

Amintim că în această săptămână, Cancelaria de Stat a lansat consultări publice la proiectul Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025 și Planului de activitate al Guvernului pentru anul 2023. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău