Vladimir Beșleagă: Din copilărie am văzut cum s-a produs al Doilea Război Mondial. Niciodată nu am fi crezut că în secolul XXI se va repeta acel masacru sângeros. Și de admirat este un singur lucru - rezistența poporului ucrainean în fața barbariei

  • 06 Iunie 2022 13:19
Vladimir Beșleagă: Din copilărie am văzut cum s-a produs al Doilea Război Mondial. Niciodată nu am fi crezut că în secolul XXI se va repeta acel masacru sângeros. Și de admirat este un singur lucru - rezistența poporului ucrainean în fața barbariei

Forțele ruse continuă asaltul asupra regiunii Severodonețk din Ucraina. Noi atacuri cu rachete au fost lansate asupra capitalei Kiev, la peste 100 de zile de la începutul războiului ruso-ucrainean. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, scriitorul Vladimir Beșleagă, care a fost martorul celui de Al Doilea Război Mondial, spune că niciodată nu și-a imaginat că în secolul 21 se va repeta masacrul sângeros care a decimat milioane de oameni în cele două războaie din secolul trecut.

”S-a întâmplat ca în data de 24 februarie, când s-a produs marea barbarie a sec.21, atacul Federației Ruse asupra Ucrainei, să mă aflu la Biblioteca ”Onisifor Ghibu”,  la lansarea unei cărți ”Transnistria în flăcări”, semnată de Gheorghe Budeanu. În dimineața aceea încă noi nu știam, dar când am aflat de invazie am simțit o repulsie totală față de această acțiune, barbariei imperiului din răsărit.

Din copilărie am auzit multe lucruri despre Primul Război Mondial, din copilărie am văzut cum s-a produs al Doilea Război Mondial. Niciodată nu am fi crezut că, în sec 21, se va repeta acel masacru sângeros din cele două războaie ale secolul trecut. Este ceva ce nu încape nici într-o minte, nici într-o  înțelegere, nici într-o concepție. În secolul acesta care părea să fie un secol al luminii, al democrației, să recurgi la forță. Milioane de oameni își părăsesc casele, sunt refugiați. E o barbarie. E ceva ce provoacă nu mirare, dar dezgust și protest față de ceea ce produce. Și de admirat este un singur lucru - rezistența poporului ucrainean în fața barbariei.”

În ceea ce privește deznodământul războiului, scriitorul Vladimir Beșleagă este pesimist. Crede că Ucraina ar putea fi divizată în două, cu o mare parte a teritoriului care ar putea fi ocupat de Federație Rusă:

”Sunt posibile mai multe scenarii.  Care dintre ele va fi aplicat încă nu se știe. Dar după cum evoluează lucrurile, el (Putin n.r.) cică a avut o motivație. Au fost recunoscute cele două republici separatiste Luhansk și Donețk  și atacul chipurile s-a produs pentru a le apăra. Și vechiul vis al Rusiei imperiale s-a văzut încă de la ocuparea Crimeii, poate să continue prin ocuparea întregului sud al Ucrainei, și Ucraina să fie tăiată în două, partea de sud sub ruși, partea de nord să rămână ucrainenilor”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău