Vladimir Andronachi a scăpat din Penitenciarul nr.13: Judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu (Revista presei)

  • 20 Aprilie 2023 09:50
Vladimir Andronachi a scăpat din Penitenciarul nr.13: Judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu (Revista presei)

Parlamentul European cere ca Șor și Plahotniuc să fie extrădați în R. Moldova pentru a fi judecați, scrie Europa Liberă. Într-o rezoluție adoptată miercuri, 19 aprilie, Parlamentul European își reafirmă sprijinul față de R. Moldova și spune că negocierile de aderare a țării la Uniunea Europeană trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023, iar oligarhii fugari – să fie extrădați în R. Moldova. „Aderarea la UE pentru R. Moldova ar fi o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, se arată în hotărâre.

Totodată, potrivit Parlamentului European, R. Moldova rămâne expusă la presiunea și șantajul energetic rusesc, la tulburările economice cauzate de războiul din Ucraina vecină și la încercările sprijinite de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european de la Chișinău. De asemenea, parlamentarii cer să fie sancționate imediat persoanele implicate în încercările de destabilizare a situației politice interne a R. Moldova. Totodată, ei îndeamnă sancționarea oligarhilor moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, afacerile și organizațiile lor politice, și să-i extrădeze pe amândoi în R. Moldova, pentru ca aceștia să fie judecați.

Parlamentul European mai vrea ca UE să extindă sfera de aplicare a regimului său de sancțiuni pentru a include ca infracțiuni pedepsibile actele de corupție care „subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democratice ale unei țări”. Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, UE ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

Portalul Anticorupție reține declarația șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin:„Dacă ar fi Ilan Șor aici, în Republica Moldova, el imediat ar fi trimis la închisoare”, titrează publicația. Prin decizia din 13 aprilie prezentată de la Curtea de Apel Chișinău, Ilan Șor a fost găsit vinovat pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni deputatul fugar, Ilan Șor a fost condamnat de instanță la 15 ani de închisoare. Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin lui Șor. Clarificările în privința deciziei de condamnare a lui Ilan Șor au fost făcute miercuri, 19 aprilie, de procurorul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a subliniat că decizia Curții de Apel este definitivă și executorie, respectiv, „dacă ar fi dl Șor aici, în Republica Moldova, el imediat ar fi trimis la închisoare să execute pedeapsa”. Doar că, până a ajunge la închisoare, Ministerul Justiției urmează să transmită autorităților din Israel cererea de extrădare, iar șansele ca acesta să fie extrădat sunt mari, în condițiile în care au mai fost cazuri când Israel și-a extrădat cetățenii pentru a executa pedeapsa în altă țară. Până în acest moment autoritățile moldovenești au reușit doar să identifice și să pună sechestru pe bunuri aflate în Republica Moldova, care îi aparțin lui Ilan Șor, în sumă totală de peste 1 miliard de lei.

„Achitată în dosarul Laundromat, învinuită că l-a ajutat pe Plahotniuc să spele 2,54 miliarde lei”, scrie Mold-street cu referire la cazul fostei vice-guvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță. Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în care ea este învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală. Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, Unibank, Banca Socială și Banca de Economii. Procurorii susțin că ea ar fi înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani din cele trei bănci, în sumă echivalentă a circa 2,5 miliarde lei. La începutul acestui an fosta vice-guvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță, învinuită de neglijență în serviciu în dosarul Laundromat, a fost achitată împreună cu alți trei foști șefi în cadrul BNM, de magistrații primei instanțe, amintește portalul Mold-street.

Vladimir Andronachi a scăpat din Penitenciarul nr.13: Judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu, scrie Ziarul National. Fostul deputatul democrat, Vladimir Andronachi, a fost transferat din Penitenciarul nr.13, unde s-a aflat mai mult de cinci luni, în arest la domiciliu. Decizia a fost luată miercuri, 19 aprilie, de magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, scrie crime-moldova.com. Procurorii îl învinuiesc pe acesta că, în toamna anului 2014, utilizând acte fictive și informații false, a încheiat cu Banca de Economii SA un contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă. În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 de milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia.

Ziarul de Gardă publică „povestea unor furturi din apartamente, cu doi verișori și acuzații aduse unei procurore. O refugiată din Ucraina care s-a adăpostit în R. Moldova pentru a fugi de război, a rămas fără economiile de o viață, în valoare de peste un milion de lei, după ce apartamentul în care se cazase a fost spart de hoți. Pe unul dintre ei tânăra l-a prins în flagrant. Deși ulterior trei persoane au fost reținute în acest dosar, pe banca acuzaților au ajuns doar două dintre ele. A treia a primit statut de martor. În instanță însă, unul dintre  inculpați și-a recunoscut vina și a oferit mai multe detalii despre felul cum funcționa schema jafurilor. Acesta a relatat că „martorul” era de fapt mult mai implicat în aceste furturi. El  a vorbit în instanță și despre relația acelui „martor” cu o procuroră, colegă cu acuzatoarea de stat care a instrumentat dosarul furtului din apartamente și care a decis nevinovăția lui. După ce ZdG a asistat la două ședințe de judecată în acest dosar și a colectat mărturii de la persoanele vizate, procurorul a solicitat, iar judecătorul a acceptat ca urmărirea penală pe dosar să fie reluată, deși dosarul era examinat în instanță deja de peste jumătate de an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău