Vlad Țurcanu: Transferul dosarului Șor la Cahul demonstrează că justiția tremură, atunci când ar trebui să fie independentă (Ora de Vârf)
-
13 Februarie 2018 18:33
Decizia de a transfera dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul ar putea să îndepărteze relansarea dialogului dintre Republica Moldova și partenerii săi externi, care au așteptat progrese în investigarea fraudei bancare din 2014, atenționează fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.
Totodată, el a opinat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că această decizie este și un semnal că sistemul de justiție tremură în momente decisive, când trebuie să demonstreze că este independent.
„Această complexitate a dosarului respectiv s-a dovedit o pălărie prea mare pentru Curtea de Apel Chișinău, dar se crede că cei câțiva judecători de la Cahul ar fi mai în măsură să judece dosarul respectiv. Aici intervine îndoiala și de aceea decizia este calificată drept controversată. Cahulul e o localitate situată la 170 km de Chișinău și vizibilitatea acestui proces de rezonanță, important pentru toți cetățenii R. Moldova și pentru presă, ar putea să cadă în derizoriu, pentru că se vor consuma niște episoade care nu vor rămâne în centrul atenției publice”, consideră Vlad Țurcanu.
Indiferent de argumentele tehnice, neconvingătoare, care au fost invocate pentru transferarea dosarului lui Ilan Șor la Cahul, spune el, impresia generală va rămâne aceeași și anume că dosarul este tărăgănat din motive subiective. Asta în condițiile în care s-au pronunțat sentințele în cazurile a alte două personaje care au figurat public în acest scandal – Filat și Platon, a subliniat Vlad Țurcanu.
„Cu siguranță că vorbim, de asemenea, despre un alt semnal negativ, și anume că sistemul de justiție tremură, se clatină în momentele decisive, în care trebuie să facă proba faptului că poate acționa independent, cu fermitate. Din declarata incapacitate a Curții de Apel Chișinău reiese că în Capitala R. Moldova nu s-a găsit un complet de judecători care să-și asume acest caz. Deși din 2013 judecătorii sunt plătiți din fonduri publice mult peste media pe țară, judecătorii au salarii de peste 20 de mii de lei, de peste o mie de euro. Primind acești bani, judecătorii ar trebui să aibă profesionalism, tărie de caracter, curaj, calități pe care nu par să le aibă în acest caz al dosarului lui Ilan Șor”, a mai remarcat el.
Potrivit luii Vlad Țurcanu, această decizie controversată ar putea să îndepărteze momentul relansării dialogului dintre Republica Moldova și partenerii săi externi, care au așteptat doi ani să progrese investigarea fraudei bancare din 2014. „Am urmărit reacțiile unor diplomați care și-au exprimat dezamăgirea”, a concluzionat analistul politic.
Amintim că săptămâna trecută dosarul lui Ilan Șor a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, la cererea președintelui Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca.