Vlad Țurcanu: Principala vulnerabilitate a socialiștilor este ura lor față de tot ce este românesc în Republica Moldova. ”De la acest defect li se va trage căderea” (Revista presei)

  • 19 Noiembrie 2019 09:34
Vlad Țurcanu: Principala vulnerabilitate a socialiștilor este ura lor față de tot ce este românesc în Republica Moldova. ”De la acest defect li se va trage căderea” (Revista presei)

Revista presei - 19 noiembrie.

Despre ”fragilul monopol al lui Dodon” în Republica Moldova scrie Vlad Țurcanu, lider al Partidului Popular Românesc, pentru publicația Podul.ro. ”După cinci luni de viață politică intensă, trăită, în linii mari, la vedere, Republica Moldova se întoarce în lumea umbrelor. Evoluțiile de până acum sugerează că noua stăpânire socialistă, înșurubată în instituțiile statului, va încerca să-și securizeze poziția privilegiată prin acțiuni de culise, netransparente și la limita sau dincolo de limita legalității. (…)Ca să existe șanse ca socialiștii să fi dislocați de la putere, e nevoie de o presiune continuă asupra lor, din partea tuturor entităților politice și civile locale. (…) Până la urmă, socialiștii, oricât s-ar strădui, nu vor rezista în fața ispitei de a își lua revanșa față de cetățenii care gândesc și simt românește. Aici se găsește principala lor vulnerabilitate, în ura lor patologică față de tot ce este românesc în Republica Moldova. De la acest defect li se va trage căderea”, crede Vlad Țurcanu.

”Iluzia lui Plahotniuc și frământările lui Filip”, titrează Cotidianul un editorial semnat de Alexandru Cozer. În opinia sa, ”reapariția lui Plahotniuc de ieri i-a bucurat, cel mai mult, pe liderii Blocului ACUM. Care reveniți în opoziție au și început a arunca pietre în grădina acestuia pentru căderea Guvernului, punându-l la același nivel cu Dodon și invocând, din nou, „binomul” Au revenit la retorica ce i-a consacrat și care le-a adus puncte politice importante în ultimii ani. Ce par să uite, sau să ignore aceștia, e că până mai ieri au fost la guvernare. Și s-au aflat acolo timp de 5 luni. O perioadă în urma căreia să revii în spațiul public și să dai iar vina pe Plahotniuc devine deja cel puțin neserios”, consideră autorul. El mai adaugă că: ”Mult mai puțin fericit s-a arătat Pavel Filip. Cel care se chinuie, în special în ultimele săptămâni, să arate că el este adevăratul lider al Partidului Democrat și că decizii acolo fără el nu se iau. (…) Vladimir Plahotniuc a încercat, prin această apariție după aproape trei luni de tăcere, să-și dea mult mai multă importanță decât are”, mai crede editorialistul.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre reglementarea conflictului transnistrean și recunoaște ”rolul pozitiv al Maiei Sandu care a privit cu ochi critici tactica „pașilor mici”, temperând elanul povățuitorilor și mediatorilor externi care pun caii înaintea căruței, în căutarea unui „statut special” pentru regiunea separatistă. Ea a vorbit despre necesitatea unui clarități a direcției, a statutului pe care îl anticipăm făcând pași hazardați. (…) Pentru a nu periclita alianța ACUM-PSRM, Dodon s-a împăcat cu ideea amânării planificatului asalt diplomatic pe direcția transnistreană. Până și Kozak s-a exprimat împotriva unei soluții prea grabnice, exact din aceleași motive, dar nu putem ști cât de sincer a fost el. Acum, odată cu căderea Guvernului condus de Maia Sandu și instalarea unui guvern-marionetă condus de Ion Chicu, Moscova se poate răzgândi. Federalizarea sub nume de „statut special” pentru Transnistria este cel mai mare pericol pe care îl poate prezenta Guvernul Chicu pentru Republica Moldova”, crede Nicolae Negru.

Evenimentul Zilei îl citează pe președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, care a formulat mai multe întrebări către noua guvernare, în special către noul ministru de Externe, Aurel Ciocoi, care și-a asumat să promoveze o ”politică externă echilibrată”, sub bagheta președintelui Igor Dodon.  

Veți cere Rusiei să-și retragă imediat și necondiționat trupele staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova? Veți cere Rusiei și comunității internaționale transformarea “misiunii de pacificare” într-o misiune de observatori civili europeni cu mandat internațional? Veți cere Rusiei să înceteze aplicațiile militare, tot mai agresive, desfășurate în zona de securitate? Veți continua să implementați parteneriatul strategic de integrare europeană cu România? Sunteți gata să recunoașteți fără echivocuri ocuparea Crimeii, precum și a regiunilor Donbas și Lugansk de către Rusia, fără de care nu veți reuși să relansați relațiile noastre cu Ucraina?”, sunt întrebările lui Victor Chirilă adresate noului ministru de externe. Expertul le oferă și un sfat guvernanților: ”Când veți face “șpagatul” între Est și Vest, atenție mare la pantaloni, nu de alta, dar riscați să rămâneți cu fundul gol în văzul lumii...

Ziarul de Gardă publică un interviu cu avocata Violeta Gașițoi, care a emigrat cu familia în Statele Unite. Ea spune că Republica Moldova ar avea de învățat foarte multe de la sistemul de justiție american. ”Ei mizează mult pe precedentul judecătoresc. Pentru ei, juriștii sunt un scut împotriva ilegalităților comise de funcționari și de către politicieni, ceea ce la noi nu se obișnuiește. Aici, există o independență a instanțelor judecătorești, care la noi lipsește. Nu cred că aici cineva din mediul politic poate să se apropie de instanță și să dicteze ce hotărâre să se ia. Instanțele emit hotărâri inclusiv împotriva președintelui, fără vreo teamă”, spune avocata care ani la rând a apărat victimele violenței în familie și a abuzurilor sexuale din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău